Obilježen Dan šehida u Banovićima

Drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida, danas je obilježen u Banovićima nizom aktivnosti koje su organizovali članovi Organizacije porodica šehida i poginulih boraca uz podršku Općine Banovići.

Za slobodu Banovića i Bosne i Hercegovine svoje živote je položilo 268 Banovićana čija imena su uklesana na Centralnom spomen obilježju ispred kojeg je danas odata počast i položeno cvijeće.

-„Ovaj dan je jedan od najbitnijih datuma za nas i prilika da još jednom odamo počast i zahvalnost svim šehidima i poginulim boracima koji su svoje živote trajno ugradili u temelje suverene, nezavisne i cjelovite države Bosne i Hercegovine, ali i zahvalimo svim borcima koji su stali u odbranu Banovića i jedine nam države“, –  kazao je načelnik dr. Bego Gutić.

Brojne delegacije danas su odale počast svim šehidima i poginulim borcima, a Organizacija demobilisanih boraca općine Banovići je obišla šehidska mezarja, nakon čega je program nastavljen učenjem Kur’anskih sura u Islamskom centru u Banovićima.

Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Uvršten je i u Program obilježavanja značajnih datuma i dogođaja na području opštine Banovići.