Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (FOTO i VIDEO)

U organizaciji Udruženja dijabetičara „Plavi krug“ Banovići i Udruženja građana „Novi horizonti“ Tuzla u Banovićima je obilježen 14. novembar,  Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Tim povodom građanima je dijeljen promotivni materijal za upoznavanje sa dijabetesom, trakice, aparati za mjerenje šećera i kreme za njegu prstiju nakon mjerenja.  Akciju je podržao i općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Ovom prilikom načelniku Gutiću uručena je zahvalnica za pruženu finansijsku pomoć djeci oboljeloj od šećerne bolesti. Naime, Općina je u ovoj godini u nešto većem iznosu podržala rad Udruženja „Plavi krug“ i ta pomoć pružena je najmlađim članovima, odnosno djeci koja imaju ovaj zdravstveni problem.

Danas se u svijetu i kod nas konstantno bilježi rast broja oboljelih od dijabetesa  i mnogi ni ne znaju da imaju ovu bolest. S tim u vezi, predsjednik  Udruženja „Plavi krug“  Dženan Ikanović pozvao je sve građane da preventivno djeluju i da prekontrolišu svoj šećer. Kako je kazao,  podaci Udruženja iz ranijih godina govore da 10 posto onih koji to urade otkriju da imaju šećer, a da nisu ni znali.