Obilježena 28. godišnjica IDČ “Tigrovi” (VIDEO)

Polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima narodnooslobodilačkog rata, te druženjem pripadnika Izviđačko diverzantske četa “Tigrovi” jučer je obilježena 28. godišnjica od formiranja ove čete.

Četa je brojala oko 140 boraca a učestvovala je na svim ratištima u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i šire.

“O kakvoj se Četi radi reći će podaci da je ova četa dobila sve pohvale od komande 119. muslimanske brdske brigade, Operativne grupe šest, komande Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Združene komande Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na ovu Izviđačko diverzantsku četu i bitno je naglasiti da je od devet dobitnika najvećih priznaja 119. muslimanske brdske brigade, njih šest bilo uprvo iz čete Tigrovi”, – kazao je Džemil Ikanović, komandir IDČ „Tigrovi“.

Banovićki Tigrovi uvijek su bili tamo gdje je bilo najteže, a sardnja sa Živiničkim Osama bila je skoro pa svakodnevica.

Komandir „Živiničke ose“ Mevludin Mahmutbegović je kazao da su to bili prvaci Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine manevarskog tipa karaktera, koje su bile na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini tamo gdje je bilo nateže, uglavnom su jedinice bile ofanzivnog karaktera, a ne prostornog i dobro su sarađivale sa svim formacijama u najteža vremena. Mahmutvegović je naglasio da mu je posebno drago što iza sebe imaju častan put i što na tom putu nisu počinili niti jedan ratni zločin.

Bila je ovo još jedna prilika da se bivši pripadnici ove čete prisjete svojih saboraca i svih onih koji su položili živote u odbrani Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *