Obilježena 29. godišnjica IDČ „Tigrovi“ Banovići (foto i video)

Obilježena je 29. godišnjica od formiranja Izviđačko-diverzantske čete „Tigrovi“ Banovići. Četa je formirana 15. maja 1993. godine i bila je pod komandom 119. Muslimanske brdske brigade Banovići. Njeni pripadnici dali su nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu –  učestvovali su  gotovo na svim ratištima u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije RBiH i šire.

U povodu 29. godišnjice IDČ „Tigrovi“ izvšeno je svečano postrojavanje bivših pripadnika čete te položeno cvijeće na mezar prvom komandiru – zlatnom ljiljanu Esadu Smajiću Kobri i na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u gradu. Organizirano je i zajedničko druženje u Radničkom domu, kome su prisustvovali brojni gosti.

Odlukom Općinskog vijeća Banovići 15. maj-Dan formiranja IDČ „Tigrovi“ je od prošle godine uvršten među značajne datume i događaje za Općinu te se obilježava po prvi put – u okviru „Majskih dana otpora“. Prema riječima općinskog načelnika dr. Bege Gutića  Općina se na ovaj način (istina, malo sa zakašnjenjem) odužila ovoj elitnoj jedinici za njezne ratne zasluge u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Banovićki tigrovi imali su težak ratni put, uvijek su bili tamo gdje je bilo najteže.O kavoj je vojnoj formaciji riječ najbolje govori podatak da je 6 „Tigrova“ odlikovano najvećim ratnim priznanjem, značkom „Zlatni ljiljan“. Nažalost, 10 je dalo svoje živote za odbranu Općine i države Bosne i Hercegovine. Kroz jedinicu je prošlo oko 140 boraca.