Obilježena 30. godišnjica čete „Omazići“ (foto i video)

Tri decenije su prošle od formiranja čete „Omazići“, jedinice koju su činili dobrovoljci, patriote ove banovićke mjesne zajednici. Četa je formirana u maju mjesecu 1992. godine i u prvim danima agresije na općinu Banovići i državu Bosnu i Hercegovinu brojala je oko 150 boraca. U odbrambeno-oslobodilačkom ratu dala je 6 šehida i 20 ratnih vojnih invalida.

U povodu 30. godišnjice formiranja čete „Omazići“ upriličeno je svečano postrojavanje bivših pripadnika čete.  Nakon postrojavanja položeno je cvijeće na mjesno spomen obilježje, gdje je odata pošta i proučena fatih šehidima Omazića. Prisutnim se obratio i općinski načelnik dr. Bego Gutić koji je ovom prilikom ukazao na važnost obilježavanja datuma iz bliske nam prošlosti i prisjećanja na šehide i poginule borce. Istakao je da oni koji ne gaje kulturu sjećanja rizikuju da naša časna borba padne u zaborav, a oni koji zaborave rizikuju da im se zlo ponovi.

Kako nam se zlo ne bi ponovilo i prošlost zaboravila, u općini Banovići su u ovoj godini posebanu pažnju posvetili  obilježavanju značajnih datuma iz novije nam historije.