Obilježena 80. godišnjica ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fažizma

Tradicionalno, Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona u saradnji sa općinskom organizacijom SABNOR-a Banovići, obilježio je 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv fašizma.

U povodu Dana ustanka, položeno je cvijeće na spomen obilježja borcima NOR-a 41.-45., kao i na spomen obilježja borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92.- 95. godina u mjestu Srnica.

Obilježavanju 80. godišnjice prisustvovao je općinski načelnik dr. Bego Gutić koji je ovom prilikom istakao da fašizam nije pobijeđen, samo je u intervalu vremena mijenjao svoj oblik.-„ Poruke koje nam dolaze iz manjeg bh. entiteta zadnjih dana nakon odluke Visokog predstavnika u BiH da nametne odredbu kojom se zabranjuje negiranje genocida, nisu ništa drugo osim fašizam. Danas, kao i 1941. godine, kao i devedesetih godina prošlog vijeka, moramo ustati i nastaviti se boriti protiv zla zvanog fašizam“, – kazao je načelnik Gutić.

Tradicija obilježavanja 27. jula datira iz 1964. godine, kada su u to vrijeme socijalistički savezi bili nosioci aktivnosti. Ovo je datum koji se ne može izbrisati iz naše historije, naglašeno je na manifestaciji upriličenoj povodom obilježavanja ovog značajnog datuma. Ovakvim obilježavanjem  podižemo svijest o ustanku naroda i narodnosti BiH koji ima značaj u vezi sa kulturom sjećanja, te je jako važno da mlade poslijeratne generacije pokušamo na ovaj način informisati, pa onda i vaspitat u duhu antifažizma, istaknuto je između ostalog.

Antifašisti sa Srnice poslali su jasnu poruku da su se 27. jula prije 80 godina, narodi u BiH suprostavili okupaciji i ropstvu, te se na ovaj datum također prisjetili rata 92-95. koji je također bio antifašistički i u kome je još jednom odbranjena čast i dostojanstvo BiH.