Obilježena godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Esada Smajića Kobre (FOTO I VIDEO)

Tri dana nakon oslobođenja općina Banovići, 13. septembra 1995. godine poginuo je dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“ Esad Smajić Kobra. Poginuo je u neprijateljskoj zasjedi u ozrenskom selu Malčići, nakon što je ranjen.

Jučer su Esadovi saborci, prijatelji i predstavnici Općine Banovići na dan njegove pogibije 13. septembra, položili cvijeće i proučili fatihu na mjestu njegove pogibije i spomen-obilježju na planini Ozren.

Datum pogibije Zlatnog ljiljana Esada Samjića Kobre uvršten je ove godine u Program obilježavanja 10. septembra, Dana općine Banovići i našao je svoje mjesto među značajnim datuma za Banoviće.

-„Vrlo je važno da se sjećamo onih koji su dali najvrednije što su imali, a to je život, za odbranu države Bosne i Hercegovine, a što je važno za današnju slobodu koji svi imamo. Koliko je to nama važno pokazuje i činjenica da smo datum pogibije rahmetli Zlatnog ljiljana Esada Smajića Kobre, uvrstili u Program obilježavanja Dana Općine“, – kazao je načelnik dr. Bego Gutić.

Esini saborci navode da su 13. septembra 1995. godine, nažalost izgubili jednog od najboljih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, Zlatnog ljiljana Esada Samajića Kobru, čovjeka za kojeg se veže čitav diverzantki put izviđačko diverzantske čete „Banovićki tigrovi“, bio je prvi komandant IDT i nažalost poginuo je u podreonu Podcjelovi.

Ovo je ujedno i posljednji događaj predviđen Programom obilježavanja Dana općine Banovići.