Obuka za poduzetnike u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja

Obuka za poduzetnike koja se realizuje u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja na području opštine Banovići, počela je danas u prostorijama Omladinskog centra BaUM.

Obuku u trajanju od šest sedmica pohađat će sedamnaest mladih poduzetnika koji su aplicirali na Javni poziv sa idejom za razvoj početnog ili dogradnju postojećeg biznisa. Obuku će vršiti akademski stručnjaci, uz čiju pomoć će aplikanti savladati osnovne oblasti poduzetništva, analizu izvdoljivosti poslovnih ideja, planova i modela koje će im biti od velikog značaja za realizaciju poslovne ideje. Nakon obuke bit će izabrano pet najboljih poslovnih ideja koje će dobiti mentorsku podršku za realizaciju biznis plana, kao i finansijska sredstva u iznosu od pet hiljada KM.

Raznovrsnija poduzetnička slika lokalne zajednice

Kroz YEP inkubator poslovnih ideja lokalna zajednica nastoji da stvori inkubator poslovnih ideja koje će u narednom periodu podsticati i pratiti njihovu realizaciju, te na taj način obogatiti i učiniti raznovrsnijom poduzetničku sliku lokalne zajednice.

Kompletan program podrške u okviru ovog projekta sastoji od uspostave lokalnog partnerstva i izrade lokalnog akcionog plana za zapošljavanje i poduzetništvo, realizaciju programa obuke postojećim i novim poslovnim subjektima koji su aplicirali na Javni poziv i iskazali interes za razvoj biznisa, kao i finansijsku, stručnu i mentorsku podršku u osnivanju novih poslovnih subjekata za najbolje ideje.

Finansijska sredstva za kompletan projekat zajedno su osigurale Općina Banovići i Investicijska fondacije “Impakt”, a uz podršku Ambasade Vlade Švicarske u BiH i njemačke konsultantske kompanije GOPA.

Ostali podsticaju poduzetništvu i obrtu

Općina Banovići pored ovog projekta, u okviru svojih redovnih aktivnosti, nastavlja podržavati poduzetništvo kroz još nekoliko podsticajnih mjera. Općinskim budžetom u ovoj godini su predviđena sredstva za podsticaj kod registracije djelatnosti u visini od 500 i 1.500 KM, zavisno od djelatnosti koja se registruje. Podsticaj se ostvaruje na osnovu Javnog poziva za sufinansiranje dijela troškova osnivanja djelatnosti, koji je raspisao općinski načelnik Midhat Husić i traje do 14. decembra 2020. godine. Ovaj podsticaj mogu ostvariti sva pravna i fizička lica koja registruju djelatnosti i podnesu zahtjev Službi za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo Općine Banovići. U prvih šest mjeseci tekuće godine, ovaj finansijski podsticaj je ostvarilo četrnaest poduzetnika i registrovano dvanaest djelatnosti iz oblasti obrta, ugostiteljstvo i trgovine te dvije djelatnosti u obliku društva ograničene odgovornosti.

Takođe, značajni su programi podsticaja omogućeni kod ulaganja u poslovnu zonu Sadnice, koje je usvojilo Općinsko vijeće i kojima je difinisano vraćanje dijela naknada koje su predviđene općinskim administrativnim taksama po osnovu uređenja i rente, ali tek nakon što investitor obezbijedi upotrebnu dozvolu.

Do kraja tekuće godine, Općinsko vijeće je na prijedlog općinskog načelnika Midhata Husića, oslobodilo od obaveza plaćanja pravna i fizička lica te javna preduzeća i ustanove za poslovne prostore, zgrade i garaže u kojima se nije obavljala djelatnost, odnosno koji su prekinuli rad zbog proglašenja stanja nesreće izazvanog pandemijom koronavirusa. Iz istog razloga pravna i fizička lica koja nisu obavljala djelatnost oslobođena su plaćanja komunalne takse i komunalne naknade do kraja godine. Takođe će, do kraja tekuće godine, sva pravna i fizička lica biti oslobođena plaćanja naknada za privremeno korištenje javnih površina koja su predviđena Odlukom o privremenom korištenju javnih površina i visini naknada na području opštine Banovići.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *