Odigran Memorijalni malonogometni turnir „Esad Smajić Kobra“ (foto i video)

U organizaciji dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Banovići odigran je XVII. Memorijalni malonogometni turnir „Esad Smajić-Kobra“. Turnir se igrao pod pokroviteljstvom općine Banovići i na njemu je učešće uzelo 7 ekipa iz Banovića, Zavidovića i Živinica. Otvorio ga je općinski načelnik dr. Bego Gutić, a početni udarac izveo je unuk rahmetli Smajića Esad Smajlović.

Govoreći da je ovaj soportski događaj dugi niz godina dio tradicije obilježavanja Dana općine Banovići, načelnik Gutić istakao je da je veoma važno da se kroz ovakve manifestacije sjećamo najboljih sinova Bosne i Hercegovine a Esad Smajić je upravo jedan od njih, o čemu govore njegov ratni put i ratne zasluge.

Esad Smajić Kobra za života je odlikovan priznanjem „Zlatni ljiljan“ (1994. godine). Poginuo je u neprijateljskoj zasjedi na planini Ozren (selo Malčići), 13. septembra 1995. godine, nakon oslobođenja općine Banovići. Bio je prvi komandir IDČ „Tigrovi“ i prošao je sva ratišta širom Bosne i Hercegovine. Porodica, prijatelji, suborci i predstavnici Općine obišli su Esin mezar, položili cvijeće i pručili mu fatihu.