Odigran memorijalni turnir u malom nogometu posvećen Zlatnom ljiljanu Esadu Smajiću Kobri

U okviru obilježavanja 10. septembra, Dana općine Banovići danas je održan memorijani turnir u malom nogometu pod nazivu „Zlatni ljiljan Esad Smajić Kobra“. Turnir je odigran u organizaciji Udruženja dobitnik najvećih ratnih priznanja Općine Banovići a pod pokroviteljstvom Općine Banovići.

Učešće u turniru uzelo je deset ekipa iz Olova, Zavidovića, Lukavca i Banovića. Turnir je otvorio općinski načelnik dr. Bego Gutić.

-„Meni je izuzetna čast da je Općina Banovići pokrovitelj i da je ovu sportsku manifestaciju uvrstila u svoj  plan i program obilježavanja Dana Općine. Vrlo je važno da kroz ovakve manifestacije i druge društvene aktivnosti sačuvamo kulturu sjećanja na ratni period 92/95. Posebno mi je važno i bitno da tu kulturu sjećanja gaje najmlađi i ovo je  prilika i da ih na ovakvim manifestacijama upoznamo sa djelom i značajem onoga što se dešavalo u ratnom periodu i da ih upoznamo sa zaslugma Zlatnog ljiljana Esada Smajića, koji je izgubio život u odbrani Bosnu i Hercegovinu“,- kazao je načelnik Gutić, te izrazio zadovoljstvo što je veliki broj saboraca Zlatnog ljiljana bio prisutan memorijalnom turniru.

Memorijalni turnir posvećen Zlatnom ljiljanu Esadu Smajiću Kobri odigrava se od 2005. godine

-„Ovo je prilika da ne zaboravimo ono što je Esad Smajić učinio za naš grad i našu Bosnu i Hrecegovinu, kao i da mlađe generacije podučimo, da znaju ko su heroji i ko je iznio teret dešavanja 92/95“,- naveo je predsjednik Udruženja Derviš Ikanović.

Titulu najbolje ekipe na petnaestom memorijalnom turniru osvojila je ekipa Tigrovi, drugo mjesto je osvojila ekipa Sajo Olovo, a treće mjesto je pripalo ekipi Kobra 11. Titulu najboljeg igrača turnira osvojio je Adel Demirović, a najbolji golman je Faris Samjić iz ekipe Olova.

Turnir je igran po sistemu četiri plus jedan bez uplate, uz obezbjeđene vrijedne nagrade.

Neposredno prije turnira, delegacija Općine Banovići predvođena načelnikom dr. Begom Gutić i delegacija Udruženja, položile su cvijeće na mezar Esada Smajića Kobre.