Održan Kolegij Općinskog vijeća – Traži se od državnog i federalnih poslanika iz Banovića da otvore pitanje o preuzetim obavezama BiH u oblastima održive energije i borbe protiv klimatskih promjena

Kolegij Općinskog vijeća Banovići održao je danas sjednicu povodom zahtjeva za održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća, koji je uputio Klub vijećnika PDA. Nakon rasprave o opravdanosti zahtjeva, Kolegij Općinskog vijeća je usvojio pet zaključaka, kojim je između ostalog, odbijen zahtjev za sazivanje sjednice Općinskog vijeća Banovići hitnog karaktera, a kako je navedeno, zbog neargumentiranosti istog usljed neupućenosti i nepoznavanja materije od strane podnosioca zahtjeva koji ima za cilj dezinformisanje javnosti i prouzrokovanje političke nestabilnosti u Banovićima.

S tim u vezi, zaključkom Kolegija se traži od državnog poslanika dr. Mirsada Kukića i federalnih poslanika iz Banovića, da na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH pokrenu inicijative o prihvatljivosti Sofijske deklaracije za Bosnu i Hercegovinu, te da se u skladu sa odgovorom postupi dalje i eventualno zakaže vanredna sjednica Općinskog vijeća.

Općina Banovići daje punu podršku izgradnji energetskih objekata

Također su usvojeni zaključci kojima se navodi da Općina Banovići nedvosmisleno daje punu podršku izgradnji energetskih kapaciteta koji su u nadležnosti Vlade FBiH, termoelektrane i cementare, a temelje se na resursima i djelatnostima RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

Navedeno je i da pismo namjere nije upućeno predsjedniku Energetske zajednice gosp. Janezu Kopaču nego je Općinski načelnik Banovića navedeno pismo uputio prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a temeljeno je na Sofijskoj deklaraciji o Zelenoj agendi potpisanoj 10.11.2020. godine od strane Ministarstva vanjskih poslova BiH, pri čemu je iskazano strateško opredjeljenje i ambicija da Općina Banovići uđe u proces tranzicije koji bi u konačnici Banoviće načinio prosperitetnom, modernom, konkurentnom, privredno razvijenom i klimatski prihvatljivom sredinom do 2050 godine.

Cilj upućivanja pisma je privlačenje investitora koji bi ulagali u razvoj poduzetništva, efikasno iskorištenje resursa obnovljive izvore energije, razvoj projekata energetske efikasnosti (utopljavanje kolektivnih stambenih objekata proizvodnje solarne energije) te razvoj turizma i stvaranje životne sredine koja se temelji na dekarbonizaciji, navodi se u jednom od danas usvojenih Zaključaka Kolegija Općinskog vijeća Banovići.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Kolegij-Opcinskog-vijeca-Banovici-1.jpg” image_id=”10778″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Kolegij-Opcinskog-vijeca-Banovici-2.jpg” image_id=”10779″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *