Održan okrugli sto na temu „Jačanje institucionalne borbe protiv nasilja u porodici“ (FOTO i VIDEO)

Jačanje institucionalne borbe protiv nasilja u porodici bila je tema okruglog stola koji je održan u multimedijalnoj sali BKC-a Banovići. Riječ je o projektu Udruženja građana „Nešto više“ Sarajevo podržanom od strane Ambasade Francuske u BiH i općine Banovići. Učešće su uzeli svi relevantni faktori za rješavanje navedene problematike, odnosno predstavnici ustanova, institucija i organizacija iz Općine. Projekat je pokrenut u cilju podrške lokalnim zajednicama u borbi protiv nasilja u porodici i kako bi se doprinijelo rješavanju ove problematike.

Banovići su jedna od općina u kojoj se svakodnevno registruju slučajevi nasilja u porodici i ova problematika se rješava institucionalno, po ustaljenoj zakonskoj proceduri. Na održanom okruglom stolu sačinjen je zapisnik o trenutnom stanju u našoj Općini, donijeti su konkretni zaključci, nakon čega će se uraditi analiza i dostaviti prijedlog mjera za poboljšanje.

Važno je istaći da je općina Banovići jedna od općina koja je usvojila Gender akcioni plan o  ravnopravnosti spolova u kojem je definisana i pojava nasilja u porodici.