Održan sastanak sa predsjednikom Udruženja Centar za dijasporu Mreža

Općinski načelnik dr. Bego Gutić održao je radni sastanak sa predsjednikom Udruženja Centar za dijasporu „Mreža“ Adisom Tanovićem, na kojem su razgovarali o projektima od značaja za lokalnu zajednicu i dijasporu.

Udruženje u saradnji sa lokalnim zajednicama kroz nekoliko projekata nastoji sačuvati identitet naših ljudi u dijaspori. Jedan od projekata koji ima izuzetan značaj za dijasporu je projekat nazvan „Bosanski jezik“ i bit će podržan od strane Općine Banovići u okviru manifestacije Banovićko kulturno ljeto, dogovoreno je na sastanku.

Načelnik Gutić je ovom prilikom istakao da je saradnja sa dijasporom jako važan korak u uspostavljanju bolje saradnje i povezivanju svih građana sa područja Banovića, koji više ne žive tu a žele da sarađuju sa lokalnom zajednicom.

U okviru projekta bit će postavljena izložba, upriličeno druženje zainteresiranih sa izložbenom postavkom, te održano prigodno predavanje o bosanskom jeziku eminentnih profesora poput prof. Dr. Seada Šemsovića, prof. Dr. Jasima Hodžića, uz učešće banovićkih profesora bosanskoga jezika.

Cilj projekta je usmjeren ka upoznavanju širih društvenih masa sa svim rezultatima na polju izučavanja bosanskoga jezika i naučnicima koji su na tom polju ostavili traga. Spomen autora i naučnika je neophodan i zbog činjenice da ova izložba cilja akcentirati značaj odavanja priznanja onima koji ulažu trud za dobrobit cijelog jednog naroda.

Centra za dijasporu „Mreža“ je udruženje koje je specijalizovano za uspostavljanje odnosa između bosanskohercegovačke dijaspore i Bosne i Hercegovine i do sada je organizovao preko 150 manifestacija širom dijaspore, gdje su svečano obilježeni značajni datumi za našu domovinu, kao i bili suorganizatori brojnih biznis i investicijskih konferencija. Jedna od manifestacija koju su organizovali je obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u 25 gradova Evropske unije, uz podsjećanje na genocid u Srebrenici i brojne druge zločine nad Bošnjacima.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Radni-sastanak-sa-predstavnikom-dijaspore-5.jpg” image_id=”10496″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Radni-sastanak-sa-predstavnikom-dijaspore-4.jpg” image_id=”10495″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/02/Radni-sastanak-sa-predstavnikom-dijaspore-1.jpg” image_id=”10494″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *