Održana 20. redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići (FOTO I VIDEO)

Izvještaj o izvršenju Budžeta realizovan u omjreu od 40 % za prvih šest mjeseci

U Banovićima je danas, nakon kraće pauze, održana 20. redovna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je razmatrano  12 tačaka dnevnog reda. Njaveća pažnja posvećena je Izvještaju o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci tekuće godine.

– Za prvih šest mjeseci realizovan je budžet u ukupnom iznosu 4.430.000 konvertibilnih maraka, što je u odnosu na godišnji plan ostvarenje od oko četrdeset posto. U strukturi prihoda je bitno istaći da su prihodi od poreza 1.884.000 konvertibilnih maraka, neporezni prihodi 2.120.000 konvertibilnih maraka i kapitalni transferi 427.000 konvertibilnih maraka. Posebno bih istakao da dinamika realizacije kapitalnih projekata na terenu ukazuje na znatno bolju dinamiku realizacije kapitalnih transfera u drugom dijelu tekuće godine, – kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Nermin Delagić.

Izvještaj o izvršenju Budžeta za I-VI 2018. godine usvojen je većinom glasova Općinskog vijeća (za 18 – PDA i 3 suzdržana – SDP i SDA). Iz budžetske oblasti na današnjoj sjednici  jednoglasnom podrškom usvojen je i  Izvještaj o korištenju budžetske rezerve za prvo polugodište 2018. godine.

Povećanje broja stipendija

Općinsko vijeće Banovići danas je razmatralo i usvojio Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o stipendiranju učenika i studenata sa područja opštine Banovići za koji je raspon glasova općinskih vijećnika bio: 20 za – PDA i SDA, te 2 suzdržana – SDP. Ovu odluku pratilo je i davanje saglasnosti na Odluku o stipendiranju učenika i studenata za 2018/2019. školsku i akademsku godinu kojom je  došlo do povećanja broja stipendija. Općinsko vijeće jednoglasno je podržalo povećanje broja stipendija kojim će se umjesto dosadašnjih 45 učenika, ubuduće stipendirati 50 učenika i umjesto dosadašnjih 45 studenata, stipendirat će 50 studenata. Za ovu namjenu u trajanju od deset mjeseci u budžetu će biti izvdvojena sredstva  od 75.000 konvertibilnih maraka.

Jednoglasnu podršku Općinsko vijeće dalo je i na operativni program radova održavanja cesta u zimskom periodu na području općine Banovići za 2018/2019. godinu i JU „Dječije obdanište“ za promjenu adrese Ustanove i usklađivanje šifre djelatnosti sa postojećom klasifikacijom djelatnosti KD 2010.

Općinsko vijeće Banovići danas je razmatralo i usvojio sa 19 glasova za ( PDA),  2 protiv (SDP) i 1 suzdržanim ( SDA) Odluku o načinu i uslovima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Općine Banovići. Sa 19 glasova za (PDA I SDA) i 2 suzdržana (SDP) Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o usvajanju plana parcelacije u ulici Ljiljana. Iz oblasti prostornog uređenja sa 18 glasova za (PDA) i 3 suzdržana (SDP i SDA) usvojene su i Odluke o usvajanju plana parcelacije na lokacijama „Selo II“ i Sportska dvorana, a malo drugačijim omjerom glasova podržana je i Odluka o usvajanju plana parcelacije na lokaciji „Zona B“ I faza (19 za – PDA i 3 suzdržana – SDP i SDA).

Na kraju današnje sjednice primljena je k znanju Informacija o ostvarenim kantonalnim novčanim podsticajima iz oblasti poljoprivrede na području općine Banovići za 2017. godinu.

[fusion_gallery image_ids=”4377,4378,4374,4373,4372,4371″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *