Održana 20. redovna sjednica OV Banovići – usvojeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju javnih preduzeća (foto i video)

Na 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Banovići razmatrani su i usvojeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju javnih preduzeća: „Komunalno“, „Toplana“, „Vodovod i kanalizacija“, JP „Eko-Sep“ Živinice te JZU „Dom zdravlja“ Banovići – svi za 2021. godinu. Javna preduzeća čiji je osnvač Općina (Komunalno, Toplana i Vodovod i kanalizacija) su u prošloj godini pozitivno poslovali i njihov rad pohvalio je i općinski načelnik dr. Bego Gutić. Kako je kazao, uprkos zatečenom katasrofalnom stanju ova preduzeća su ostvarila pozitivan finasijski rezultat bez povećanja cijena usluga, a uz to su napravljeni i značajni pomaci u radu. Pozitivnu je ocjenio i rad Dom zdravlja te JP „Eko-Sep“ Živinice.

Jednoglasnu podršku vijećnika dobili su: novi Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata sa područja općine Banovići i izmjene i dopune Odluke o sigurnosti i organizaciji saobraćaja. Novim Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata omogućeno je da učenici generacije budu automatski stipendisti Općine, a studentima drugog ciklusa studija daje se mogućnost da mogu aplicirati na stipendije. Izmjenama i dopunama Odluke o sigurnosti saobraćaja mijenja se režim saobraćaja u ulici Alije Izetbegovića u kojoj će zona zabrane saobraćaja od 18 do 24 sata biti samo do mosta (do Islamskog centra). Također, mijenja se i režim saobraćaja u ulici pored Doma zdravlja – ona postaje jedmosmjerna sa izlazom oko tzv. zgrade „Samačka“.

Vijeće je, između ostalog, usvojilo i Prijedlog Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP)  općine Banovići do 2030. godine, te razmatralo Informaciju o položaju i statusu korisnika BIZ-a na području Općine.