Održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Banovići – razmatrana aktuelna situacija u Turskoj uzrokovana zemljotresom

Na 1. vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Banovići održanoj u ovoj godini razmatrana je aktuelna situacija u Turskoj uzrokovana zemljotresom, te mogućnost organizovanja i pružanja pomoći stanovništvu u ugroženim područjima. Analizirani su postojeći kapaciteti i spremnost da se pomogne, i iskazano opredjeljenje da općina Banovići želi da u tome sudjeluje. Konstatovano je da svaki vid pomoći koja bude pružena narodu Turske, bilo u novcu ili u ljudstvu, treba da se realizuje kroz nadležne institucije: Kantonalnu upravu civilne zaštite Tuzla (KUCZTK), Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) ili u suradnji sa Ambasadom Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Općina Banovići će u skladu sa svojim mogućnostima, iz tekuće rezerve, za ovu namjenu izdvojiti  određena finasijska sredstva, a Općinski štab civilne zaštite Banovići stavit će se na raspolaganje KUCZ TK i FUCZ. Od istih će zatražiti upute šta je u ovom trenutku najpotrebnije a što bi naša lokalna zajednica mogla uputiti kao pomoć Turskoj.  Također, u narednim danima uradit će se anketa među članovima Službe civilne zaštite, Čete za spašavanje RMU Banovići i Službe za traganje i spašavanje kako bi se prikupile informacije ko je spreman dobrovoljno sudjelovati  u traganju za unesrećenim i saniranju posljedica zemljotresa.

Članovi Štaba upoznati su da je zbog sankcija Siriji trenutno gotovo nemoguće pružiti bilo kakvu pomoć ugroženim područjima u ovoj zemlji.