Održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Banovići

Novonastala situacija izazvana pandemijom COVID-19 na području općine Banovići bila je tema 1. vanredne sjednice Općinskog štaba civilne zaštite. Održana je zbog naglog porasta broja zaraženih korona virusom u Općini i to prije svega širenja zaraze među učenicima u Javnoj ustanovi MSŠ „Banovići“. Osim članova štaba, sjednici su prisustvovali predstavnici škole i JZU „Dom zdravlja“.

Naime, Općinskom štabu je Javna zdravstvena ustanova „Dom zdravlja“ Banovići uputila prijedlog da se razmotri mogućnost uvođenja on-line nastava u Mješovitoj srednjoj školi za narednih 15 dana, zbog sprečavanja širenja infekcije COVID-19 u školi i Općini. U dostavljenom prijedlogu naveli su da je dana 25.10.2021. godine (ponedjeljak), u covid ambulanti, izvršeno testiranje 54 učenika MSŠ „Banovići“, od čega je nalaz za 15 učenika (III razred medicinske i II elektrotehničke škole)  bio pozitivan, a 29 rezultata imalo je granične vrijednosti i poslano je na ponovnu analizu na UKC Tuzla. Sa 27. oktobrom broj pozitivnih učenika, iz ova dva odjeljenja, porastao je na 23, a registrirano je još 7 pozitivnih u drugim odjeljenjima.

Predstavnici MSŠ „Banovići“ upoznali su članove štaba da se u ovoj Ustanovi poduzimaju sve neophodne epidemiološke mjere kako bi se širenje zaraze spriječilo. Trenutno su tri razreda u izolaciji i za njih se izvodi on-line nastava. Kako su kazali, situacija je za sada pod kontrolom.

Općinski štab civilne zaštite  konstatirao je da je stanje ozbiljno, da su zdravlje i životi građana prioritet te da se u tom pravcu treba odmah i djelovati. S tim u vezi, jednoglasno su usvojena dva zaključka:

1. U naredna četiri dana učenici neće ići u školu (do utorka). Zadužuje se  Dom zdravlja da izvrši testiranje učenika jednog odjeljenja (u kojem nije bilo slučajeva zaraze) te da predstavnici škole, Doma zdravlja i općinski sanitarni inspektor u ponedjeljak naprave analizu stanja i istu dostave Općinskom štabu civilne zaštite. U slučaju potrebe štab bi ponovo zasjedao u utorak i poduzimao adekvatne mjere. Ukoliko bi se u navedenom periodu stanje pogoršalo sanitarni inspektor ima mogućnost da preventivno djeluje.

2. Pozivaju se građani općine Banovići, da se zbog ozbiljnosti situacije vakcinišu. To mogu uraditi u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja svakim radnim danom, ili četvrtkom u Sportskoj dvorani. U Domu zdravlja imaju dovoljne količine vakcina.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u našoj Općini se do sada (sa dvije doze) vakcinisalo oko 25 % građana, ili njih 4.452. Prema podacima JZU „Dom zdravlja“, sa 27. oktobrom, u općini Banovići je ukupno aktivno pozitivnih na korona virus 68 osoba, 213 je u izolaciji, a 3 lica su hospitalizirana na UKC-u Tuzla. Od početka pandemije do  27. oktobra registrirano je 863 pozitivnih, 699 se oporavilo, dok je 96 osoba preminulo od posljedica zaraze.