Okrugli sto povodom Međunarodnog dana biodiverziteta (foto i video)

Predstavljanje vizije/plana aktivnosti ekološko-turističkog razvoja Konjuh planine i značaja zaštićenog područja Konjuha bila je tema okruglog stola koji je u hotelu Zlača organizirao Ekološki savez „Eko-zeleni“ Tuzlanskog kantona. Okrugli sto je održan uz podršku općine Banovići, a u povodu 22. maja – Međunarodnog dana biodiverziteta. Učešće su uzeli stručnjaci za biološku raznolikost, studenti i članovi ekoloških pokreta, te predstavnici:  JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“, Vlade TK i općine Banovići.

Na okruglom stolu govorilo se o značaju biološke raznolikosti i o potrebi očuvanja biljnog i životinjskog svijeta Konjuh planine. Tokom debate aktuelizirana je i tema: „Konjuh planina – ekološka, turistička i pedagoška destinacija“. Također, upućen je prijedlog da se 22. maj proglasi Danom planine Konjuh.

Planina Konjuh je izuzetno važno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta pa nije slučajno da je 22. maj – Međunarodni dan biodiverziteta obilježen upravo u Zaštićenom pejzažu „ Konjuh“. Članovi Ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK su ovom prilikom zasadili ružu ispred hotela Zlača, kao simbol topline i plemenitosti među ljudma i prirodom.  Zaslužnim pojedincima i kolektivima uručili su zahvalnice i certifikate za doprinos u očuvanju prirode i biodiverziteta.