Općina Banovići dodijelila po 100 konvertibilnih maraka svim prvačićama (FOTO i VIDEO)

Povodom prvog dana osnovnog školovanja u ime Općine Banovići i općinskog načelnika Midhata Husić, danas je Senada Dizdarević, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti posjetila  Osnovnu školu „Banovići“. Ovom prilikom čestitala je polazak u školu svim prvačićima i uručila im prigodne poklone. Ova gesta Općine Banovići svakako ima veliki društveni značaj.

– O značaju djece u društvu ne treba govoriti. Općina Banovići taj značaj pokušava pokazati kroz gest uručivanja po 100 konvertibilnih maraka svim polaznicima u prve razrede svih osnovnih škola na području opštine Banovići. Nadam se i mi smo svakako na tom putu da ova stavka postane stabilna i kao stalna stavka koja će se realizirati svake godine i njen cilj će biti da ona godinama bude veća a sve naravno u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu, kazala je Senada Dizdarević, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti.

Poklon od 100 konvertibilnih maraka koji će već sutra biti na računima roditelja pomoći će djeci i olakšati roditeljima da djecu lakše pripreme za prvi razred. U prve razrede upisan je 261 učenik na području opštine Banovići i svi oni su dobili poklon od Općine Banovići.

Sretni što je ovako počela školska godina

– Ovo puno znači kako za prvačiće tako i za roditelje kako bi bolje spremili djecu za školsku godinu. Drago mi je da imamo ovako dobara odziv djece i to tri odjeljenja ovdje u osnovnoj školi „Banovići“, dva u područnoj osnovnoj školi „Repnik“ i jedno odjeljenje u područnoj osnovnoj školi  „Podgorje“. Svi prvačiću su sretni kao i njihovi roditelji što je baš ovako počela njihova prva školska godina, kazala je Enisa Lapandić, direktorica osnovne škole „Banovići“.

– Zaista sam iznenađena i zahvalna na pomoći, svakako da će ovo svim roditeljima olakšati spremanje djece za prvo školovanje i zaista sam zahvalna, kazala je Elvisa Golać, majke prvačića.

Ovo je prva godina kako je Općina Banvoići uvela ovu stavku u Budžetu i prema riječima nadležnih nastojat će je održati stabilom. Pored toga, razvoj djeteta Općina Banovići prati od samog rođenja i na druge načine.

-Razvoj djeteta pratimo i na druge načine i evo pokušavamo i na ovaj materijalni način pomoć tako da je ove godine Budžetom Općine planirana stavka koja se realizuje cijelu godinu a to je naknada roditeljima za novorođenčad u iznosu od 200 konvertibilnih maraka i ta naknada je već stabilna tokom 2018. i zaista njena realizacija ide u jako dobrom pravcu, kazala je Dizdarević.

Pored ove pažnje o djeci i školarcima kroz Budžet 2018. se svake godine realizuje stavka koja se odnosi na stipendiranje učenika i studenata kao i učenika generacije, te se kontinuirano radi na poboljšanju uslova života za najmlađe kroz izgradnju infrastrukture.

[fusion_gallery image_ids=”3896,3895,3897,3894,3898,3899,3902,3900,3901,3903,3904,3905″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *