Općina Banovići i UG „Nešto Više“ partneri na projektu „Partnerstvom do posla“

Potpisivanjem ugovora o suradnji između općine Banovići i Udruženja građana „Nešto Više“ iz Sarajeva ozvaničen je početak implementacije projekta „Partnerstvom do posla“  vrijednog 351.640,00 konvertibilnih maraka. Projekat se ralizuje u okviru programa podrške Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), te namjenjen je svim nezaposlenim osobama koje su registrovane u evidencijama službi za zapošljavanje. Ima za cilj nihovo zapošljavanje u lokalnim kompanijama ili samozapošljavanje kroz pokretanje sopstvenog biznisa. Finansirat će se najvećim dijelom grant sredstvima EU (89 % ukupnog iznosa), a manji dio sredstava (11 %) obebijedit će općina Banovići.

U narednih 20 mjeseci općina Banovići i UG „Nešto Više“ (zajedno sa partnerima) radit će na stručnom osposobljavanju i usavršavanju 80 nezaposlenih osoba. Također, planirano je otvaranje kancelarije „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje“ (LPZa), gdje će se besplatno pružati podrška građanima koji žele aplicirati za posao, pokrenuti sopstveni biznis ili aplicirati na neke od poziva podrške. Kroz ovaj projekat naša Općina dobit će i prvi sajam privrede na kome će se građani moći upoznati sa loklanim kompanijama, njihovim proizvodima i uslugama, ali i imati mogućnost da na licu mjesta apliciraju za posao.

U okviru istog projektra 8 mjesnih zajednica dobit će digitalne info table putem kojih će se plasirati informacije od značaja za mještane, a za potrebe škola nabavit će se  3D printeri i elektro ispitni stolovi.

Banovići su jedna od 20 jedinica lokalne samouprave koje su uključene u projekat LEP II (Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II). Projekat  finansira Europska unija u iznosu od 4 miliona eura, a implementira Međunarodna organizacija rada (MOR).