Općina Banovići intenzivno radi na uspostavi adresnog registra

Općinski načelnik Midhat Husić potpisao je sa Federalnom geodetskom upravom akt o saradnji za uspostavu ADRESNOG REGISTRA za područje općine Banovići.

Uspostava adresnog registra u Federaciji Bosne i Hercegovine  implementira se  od strane  Federalane uprave  za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije Bosne i Hercegovine  u saradnji sa  Geodetskom upravom kraljevine Švedske (“lantmateriet”)  kroz CILP projekat (CILAP –  izgradnja kapaciteta  za unaprijeđenje zemljišne administarcije i procedura u Bosni i Hercegovini).

Od momenta pristupa navedenom projektu  općina Banovići  putem resorne službe za   Opću upravu geodetske i imovinsko pravne poslove i katastar  intenzivno radi na ovom projektu za područje općine Banovići.

Do sada su prikupljeni podaci sa područja naseljenog mjesta Banovići -grad  te isti obrađeni i dostavljeni u Federalnu geodetsku upravu na provjeru i unos u elektronsku bazu podataka  koja će u konačnici  biti uspostavljena  za cijelu općinu Banovići.

Cilj kreiranja adresnog registra je utvrđivanje tačnih adresa, kao i označavanje svih objekata koji do sada nisu bili numerisani, odnosno koji su nosili oznaku „b.b”.

Adresni registar bit će povezan  s podacima geodetske uprave u Bosni i Hercegovini i osnova za izdavanje korektnih identifikacijskih dokumenata,  registraciju građana, rješavanje komunalnih problema, izdavanje raznih dozvola, statističke potrebe itd.

 

Općinski načelnik

Midhat Husić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *