Općina Banovići intenzivno radi na uspostavi adresnog registra

Općinski načelnik Midhat Husić potpisao je sa Federalnom geodetskom upravom akt o saradnji za uspostavu ADRESNOG REGISTRA za područje općine Banovići.

Uspostava adresnog registra u Federaciji Bosne i Hercegovine  implementira se  od strane  Federalane uprave  za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije Bosne i Hercegovine  u saradnji sa  Geodetskom upravom kraljevine Švedske (“lantmateriet”)  kroz CILP projekat (CILAP –  izgradnja kapaciteta  za unaprijeđenje zemljišne administarcije i procedura u Bosni i Hercegovini).

Od momenta pristupa navedenom projektu  općina Banovići  putem resorne službe za   Opću upravu geodetske i imovinsko pravne poslove i katastar  intenzivno radi na ovom projektu za područje općine Banovići.

Do sada su prikupljeni podaci sa područja naseljenog mjesta Banovići -grad  te isti obrađeni i dostavljeni u Federalnu geodetsku upravu na provjeru i unos u elektronsku bazu podataka  koja će u konačnici  biti uspostavljena  za cijelu općinu Banovići.

Cilj kreiranja adresnog registra je utvrđivanje tačnih adresa, kao i označavanje svih objekata koji do sada nisu bili numerisani, odnosno koji su nosili oznaku „b.b”.

Adresni registar bit će povezan  s podacima geodetske uprave u Bosni i Hercegovini i osnova za izdavanje korektnih identifikacijskih dokumenata,  registraciju građana, rješavanje komunalnih problema, izdavanje raznih dozvola, statističke potrebe itd.

 

Općinski načelnik

Midhat Husić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.