Općina Banovići nastavlja realizaciju podsticajnog programa za mlijeko

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” flex_column_spacing=”0px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true”][fusion_text]

Općinski načelnik Midhat Husić objavio je listu poljoprivrednih proizvođača mlijeka, koji su ostvarili pravo na novčani podsticaj iz općinskog budžeta za III kvartal 2020. godine. Pravo na podsticaj ostvarilo je 26 poljoprivrednih proizvođača, koji su proizveli i putem ovlaštenog otkupljivača isporučili svježe kravlje mlijeko. Oni su u periodu od 15. jula do 15. oktobra tekuće godine, proizveli i isporučili 108.760 litara mlijeka i ostvarili značajan finansijski podsticaj, koji uz podsticaje viših nivoa vlasti može značajno uticati na očuvanje stočnog fonda i povećanje proizvodnje mlijeka na području Banovića.

Uskoro isplata podsticaja za III kvartal

Općina Banovići je još uvijek jedina lokalna zajednica u Tuzlanskom kantonu koja izdvaja sredstva za podsticaj proizvodnje mlijeka.
Podsticaj za mlijeko iz budžeta Općine Banovići iznosi 0,10 KM po litri proizvedenog i ovlaštenom otkupljivaču isporučenog mlijeka.
Ukupno planirana budžetska sredstva za ovaj podsticaj u 2020. godini iznose 40 hiljada KM, a za III kvartal će biti isplaćeno 10.876 KM. U ovoj godini već su isplaćena sredstva za dva kvartala i to za I kvartal isplaćeno je 14.057 KM, a za II kvartal 13.975 KM. Isplata podsticajnih sredstava bit će realizovan u narednih 15 dana.
Javni poziv je otvoren do 20. decembra 2020. godine, do kada svi registrovani poljoprivredni proizvođači mogu izvršiti prijavu na javni poziv. Prijave se dostavljaju Službi za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo putem Centra za pružanje usluga građanima.
Precizniji način i uslovi ostvarivanja podsticaja definisani su Javnim pozivom, a na osnovu ranije usvojenog Pravilnika i Odluke Općinskog vijeća.

Podsticaj na mlijeko uveden je 2019. godine

Inače, ovo je druga budžetska godina u kojoj su planirana sredstva za podsticaj mlijeka. Prošle godine za ove namjene je izdvojeno 39.055 KM a ista sredstva su planirana i u ovoj godini, s tim da je ostavljena mogućnost i povlačenja sredstava sa drugih stavki, ukoliko bude potrebe za istim.
Pored rednovnih podsticaja za mlijeko i plastenike ova lokalna zajdednica je izdvojila dodatnih 100.000 KM kako bi finansirala sjetvu koja će sačuvati poljoprivredu. Također, pored sjetve Općina Banovići sufinansirala je nabavku 20 metalnih plastenika površine 100m (kvadratnih) sa kompletnom opremom i zasadom za 20 porodica.
Na ovaj način sa javnim pozivima za podsticaj proljetne sjetve općine Banovići nastoji da zaštiti privredu kao i ekonomsku sliku ove lokalne zajednice.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *