Općina Banovići postala članica Unije općina turskog svijeta – TDBB

Delegacija Općine Banovići predvođena općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem danas se u Republici Turskoj sastala sa predstavnicima Unije općina turskog svijeta – Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) i Privredne komore Republike Turske. Posjeta je uslijedila na poziv prijateljske Općine Kartal, a s ciljem priključenja Uniji općina turskog svijeta i predstavljanja projekata od zajedničkog interesa.

Razgovarano je projektima koji mogu biti dobra osnova za uspostavljanje bolje saradnje, a riječ je o projektu uređenja Vidikovca, projektu uređenja pijace i poslovnoj zoni „Sadnice“ kao mjestu pogodnom za investiranje. Prezentirani projekti dobili su podršku Unije općina turskog svijeta, te je ovom prilikom Općina Banovići zvanično uključena u članstvo Unije, čiji će ravnopravan član biti u narednom periodu. Kao znak zvaničnog članstva Općini je uručena Povelja o pristupanju Unije.

Značajnu ulogu u uključivanju Općine Banovići u Uniju odigrao je prijatelj Banovića iz Konjica, gospodin Muhamed Muminhodžić, koji je prethodno učestvovao u procesu uključivanja Općine Jablanica u Uniju.

O današnjim razgovorima i dogovorima sutra će delgacija Općine Banovići razgovarati i sa gradonačenikom prijateljskog grada Kartal, gospodin GÖKHAN YÜKSEL.

Također, tokom današnjeg sastanka razgovarano je o razmjeni pozitvnih iskustava u svim segmentima društva počev od oblasti kulture i sporta, sakupljanja otpada, komunalnih i drugih djelatnosti, ekologije, socijalne brige, te drugih problema koje imaju lokalne zajednice.

TDBB je međunarodna organizacija, koja je osnovana odlukom Vlade Republike Turske 2003. godine i broji preko 1.100 općina i gradova iz 28 zemalja svijeta, od kojih je 15 iz Bosne i Hercegovine. Njen cilj je uspostava i jačanje saradnje i razmjena iskustava između lokalnih samouprava Republike Turske i ostalih zemalja članica, te stvaranje univerzalnih vrijednosti na kojima će se zasnivati djelovanje Unije.

Povodom 19. maja, Dan sjećanja na Ataturka i praznik omladine i sporta koji se ovih dana obilježava u Republici Turskoj, danas je organizovana online manifestacija sa prijateljskim općinama Grada Kartala u kojem se učesnicima obratio općinski načelnik dr. Bego Gutić i uputio čestitke povodom praznika, a također su iz Banovića nastupili Aldin Čergić i Ćao Band sa sevdalinkom „U Stambolu na Bosforu“.