Općina Banovići u projektu sa Švicarskim Caritasom u BiH

U prostorijama Općine Banovići danas je održana edukacija za predstavnike Vijeća mjesnih zajednica i energetske savjetnike, koji će učestvovati u daljoj realizaciji projekta iz oblasti energetske efikasnosti.  Dvogodišnji projekat “Socio-ekonomsko osnaživanje, suprotstavljanjem energetskom siromaštvu” realizuju Općina Banovići i Švicarski Caritasa u Bosni i Hercegovini.

Osnovna svrha projekta je uspostavljanje regulatornog okvira za socio-ekonomsko osnaživanje domaćinstava kroz smanjenje troškova za energiju, a što će se implementirati kroz edukativne radionice, anketiranje potrošača električne energije, podjelu promotivnog materijala i paketa LED sijalica. Projektom je obuhvaćemo 1.500 domaćinstava sa područja opštine Banovići, čija će se potrašnja električne energije evidentirati u dva navrata. Prvi put na početku odabira domaćinstava i drugi put nakon godinu dana. Volonteri će već od sutra biti na terenu, a projekat će trajati do maja 2021. godine.

Anketiranje i savjetovanje će obavljati petnaest obučenih volontera, koji će obilaziti korisnike ovog projekta i podijeliti pakete LED sijalica. Projekat se realizuje posredstvom Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Prikupljeni podaci biti će korištene za izradu sveobuhvatne analize o prisustvu energetskog siromaštva u Tuzlanskom kantonu. Pored BAnovića istraživanje će biti provedeno u Tuzli, Živinicama, Gračanici, Lukavcu i Kalesiji. Ukupno će biti posjećeno 10.000 domaćinstava. Analizom će biti utvrđeno koliko je prisutno energetsko siromaštvo u Tuzlanskom kantonu i bit će date preporuke na koji način se može održivo pomoći energetski siromašnim domaćinstvima.

Pored energetskog siromaštva projekat sadrži i druge segmente, u koje će se Općina Banovići uključiti u skladu sa svojim mogućnostima i uzeti učešće u drugim segmentima provođenja ovog projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *