Općina Banovići u projektu transparentnijeg tržišta nekretnina

Prošla je godina dana otkako se Općina Banovići uključila u projekat transparentnijeg tržišta nekretnina koji predstavlja  novi način rada općinske komisije za utvrđivanje prometa vrijednosti građevinskih objekata i zemljišta. Do danas je općinska komisija obradila 256 predmeta od ukupno 331 predmeta koje je pokrenula Porezna ispostava Banovići.

S obzirom da je ažurnost podataka neophodna u svrhu knjiženja poreza na promet nekretnina, iz Federale uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove ističu da je saradnja sa članovima Komisije odlična, da su ažurni po postupanju predmeta i da su podaci iz zapisnika kvalitetni.

Uvid u podatke o prometu nekretnina koje se prometuju na području opštine Banovići je javno dostupan putem interneta i web platforme „Javni uvid u Registar cijena nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine“. Ovo je jedinstvena evidencija tržišta nekretnina u Federaciji Bosni i Hercegovini kojoj je pristupila Općina Banovići zajedno sa još 72 lokalne zajednice u Federaciji BiH.

Trenutno je evidentirano preko 57.000 transakcija nekretnina u sistemu registra cijena nekretnina Federacije BiH.

Projekat se realizuje u saradnji sa Poreznom upravom i službom za Opću upravu, geodetske i imovinsko pravne poslove i katastar i podrazumijeva elektronsku evidenciju i unos podataka iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nekretnine.

Cijeli projekat je rezultat saradnje Federalne geodetske uprave i imovinsko pravnih poslova, Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i jedinica lokalne samouprave kroz projekat „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini (CILAP) i finansiran je donatorskim sredstvima Vlade Kraljevine Švedske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *