Općine Banovići i Lukavac pokrenule procedure za izgradnju puta između ove dvije općine

Općinski načelnik dr. Bego Gutić danas je posjetio Općinu Lukavac, gdje je sa načelnikom Edinom Delićem razgovarao o zajedničkim projektima ove dvije lokalne zajednice. Usaglasili su konkretne korake za realizaciju projekta iz oblasti putne infrastrukture, kojim će se putna komunikacija između ove dvije lokalne zajednice značajno poboljšati.

Riječ je o projektu rekonstrukcije i izgradnje putnog pravca od Banovića, odnosno mjesne zajednice Seona do mjesne zajednice Orahovica u općini Lukavac. -„Smatram da je ova dionica vrlo bitna jer se radi o dvije mjesne zajednice koje su tokom proteklog rata stradale i želimo na ovaj način da potaknemo oživljavanje ove dvije mjesne zajednice”, – kazao je načelnik Gutić. U neposrednoj blizini ovih mjesnih zajednica nalaze se dvije mjesne podružnice Savičići, tzv Donja Lozna koje pripadaju MZ Seona gdje su nekada živjeli stanovnici srpske nacionalnosti, te ćemo na ovaj način istovremeno potaknuti povratak u ovu mjesnu zajednicu, dodao je načelnik Gutić.

Sredstva za izgradnju ove dionice puta bit će osigurana iz budžeta Općine Banovići i Općine Lukavac, te s obzirom da se radi o povratničkim mjesnim zajednicama Orahovica i Seona, općine će zajedno aplicirati prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, koje će osigurati podršku ovom projektu, navedeno je tokom današnjih razgovora.

-„Dugoročni plan o izgradnji puta prema Žepču preko Banovića kojim će se obezbijediti bolja prohodnost i brži pristup Sarajevu i drugim višim administrativnim centrima jesu jedna dobra prilika da se stanovnici Lukavca preko Banovića i Zavidovića spoje na buduću autocestu, te na taj način značajno smanjimo putovanje od Banovića prema Ribnici i nazad“, -kazao je načelnik Delić.

Ovom prilikom načelnici Gutić i Delić obišli su dionicu puta koja je planirana za uređenje, te dogovorili da se pokrene postupak izrade projektne dokumentacije i pripremi zajednička inicijativa prema Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za obezbjeđenje dodatnih izvora finansiranja.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”4″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Nacelnici-Gutic-i-Delic-2.jpg” image_id=”10790″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/IMG_4449.jpg” image_id=”10795″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/IMG_4441.jpg” image_id=”10794″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/03/Nacelnici-Gutic-i-Delic.jpg” image_id=”10791″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *