Općinski načelnik sa svojim suradnicima posjetio Dječije obdanište (FOTO i VIDEO)

Javna ustanova „Dječije obdanište“ Banovići obavlja važnu primarnu djelatnost odgoj i obrazovanje predškolske djece. Obaveza osnivača općine Banovići je da osigura što bolje potrebne uvjete za smještaj i odgoj djece, kao i rad zaposlenih. Sagledavanje trenutnog stanja u obdaništu i  mogućnosti da se to stanje popravi bila je tema razgovora načelnika Općine dr. Bege Gutića i Amine Aličković, direktorice Dječijeg obdaništa.

Tokom posjete Ustanovi načelnik Gutić se sa svojim suradnicima uvjerio u trenutno stanje boravka djece u obdaništu, ali i upoznao direktoricu Ustanove šta Općina planira uraditi, u narednoj godini, kako bi se ti uvjeti popravili. Kako je istakao, u 2022. godini planirana su veća ulaganja u Ustanovu, i to: proširenje puta i uređenje parking prostora ispred zgrade obdaništa; izgradnja pješačke staze prema ulici 119. Mbbr.; oblaganje stepeništa prema centru grada, adaptacija kuhinje, te saniranje krova na zgradi. Predložio je da se radi bezbjednosti djece i roditelja otvori novi ulaz u zgradu, sa stražnje strane, te eliminiše ulaz od regionalne ceste.

U JU „Dječije obdanište“ Banovići su zadovoljni trenutnim stanjem mada imaju određenih problema u radu. Prokišnjava dio krova na zgradi, a vlastitim sredstvima u ovoj godini su uspjeli sanirati dio mokrih čvorova. Također, imajući u vidu posljednja poskupljenja, uputili su i zahtjev Općinskom vijeću za povećanje cijena usluge, a taj novac će se koristiti  za poboljšanje uvjeta boravka djece, za poboljšanje ishrane, kao i uvjeta rada zaposlenih. Dosadašnje cijene usluge su među najnižim u Tuzlanskom kantonu. Zahtjev o korekciji cijena razmatrat će se na sjednici Vijeća, zakazanoj za ponedjeljak, 11. oktobar.