Općinski vijećnici pozvali rudare i njihovo rukovodstvo na istrajnost u njihovim ciljevima (VIDEO i FOTO)

Razmatrajući Odluku Vlade FBiH o programu prestruktuiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH i njenom utjecaju na RMU “Banovići” d.d. Banovići i lokalnu zajednicu Općinsko vijeće Banovići na danas održanoj, trećoj vanrednoj sjednici, usvojilo je šest zaključaka kroz koje je ovo najveće zakonodavno tijelo na lokalnom nivou izrazilo svoje stavove.

Jednim od Zaključaka oni su od Parlamenta Federacije BiH tražili da ne usvoji ili da vrati na doradu predloženi Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, a pozvali su i Sindikate na borbu za očuvanje radnih mjesta u rudniku Banovići.

– U proces donošenja danas razmatrane Odluke Vlade FBIH, a koja se tiče svih 2900 radnika rudnika Banovići i cijele lokalne zajednice,  niko od direktnih sudionika nije bio uključen, –  istakao je predsjedavajući ovog Vijeća,  Nermin Delagić i naglasio da je ona preuranjena i zato Sindikati i Uprava rudnika Banovići  trebaju uzeti učešće u pripremanju ovakve Odluke u skladu sa zakonskim uslovima.

Općinsko vijeće je, takođe,  tražilo od Parlamenta Federacije BiH i Federalne vlade da prije nego što se Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora nađe ponovo na sjednici, organizuju okrugli stolovi, javne rasprave, zatim da se pribave mišljenja lokalnih zajednica na čijem se području nalaze rudnici, mišljenja vlada kantona i kantonalnih skupština te izrade stručne studije izvodljivosti sa konkretnim planom.

Načelnik Husić – “Ovo je klasičan atak na Općinu Banovići

Kao zainteresirana strana u postupku imamo pravo znati i učestvovati u izradi svih planova vezanih za budućnost Rudnika”, navodi se u Zaključku Općinskog vijeća Banovići.

– U suštni ova Odluka je klasičan atak na opštinu Banovići obzirom da se ovom Odlukom predviđa da rudnik Banovići uđe u Koncern, da se predviđa smanjenje radnika i da se predviđa smanjenje cijene uglja. To bi značilo udar na budžet Općine i na sve građane opštine a sumnjamo da može značiti i zaustavljanje izgradnje projekta teremoelektrane u Banovićima, – kazao je načelnik Midhat Husić na vanrednoj sjednici.

Vijećnici od Vlade FBiH zahtijevaju i to da se do kraja 2019. godine završi proceduru oko izdavanja garancije za izgradnju termoelektrane Banovići.

“Postavlja se pitanje zašto je ovaj projekat osporavan od Vlade Federacije BiH u posljednjih nekoliko godina uprkos zaključcima Parlamenta Federacije BiH, a uzimajući u obzir činjenicu da se radi o najjeftinijem projektu i da termoelektrana Banovići, blok 1 predstavlja zamjenski kapacitet. Podsjećamo da neizgradnjom termoelektrane Banovići RMU Banovići ne bi imao osiguran plasman uglja čime bi došlo u pitanje egzistencija samog rudnika, svih zaposlenih u rudniku i njihovih porodica kao i građana općine Banovići”, kaže se u Zaključku.

Općinsko vijeće Banovići zahtjeva i od Sindikata banovićkog rudnika da nastave borbu za očuvanje svakog radnog mjesta u rudniku Banovići, realizaciju projekta izgradnje termoelektrane Banovići i odbranu od ulaska u Koncern Elektroprivrede BiH.

Svi danas predloženi Zaključci usvojeni su jednoglasnom podrškom Općinskih vijećnika.

Sindikat najavio štrajk upozorenja

Predstavnici Sindikata banovićkog rudnika najavili su štrajk upozorenja koji je zakazan za sutra. Kako su naveli iz Sindikalne organizacije rudnika Banovići, jednosatni štrajk upozorenja će biti održan u tri smjene, a rudari zahtjevaju od Vlade FBiH potpisivanje novog kolektivnog ugovora o radno-pravnom statusu.

Također, štrajkom upozorenja traže i povećanje najniže neto satnice, izgradnju termoelektrane u Banovićima, kao i pravilan Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/10/Vanredna-sjednica-OV-Banovići1.jpg” image_id=”6038″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *