Općinsko vijeće Banovići daje punu podršku rudarima RMU „Banovići“ d.d. Banovići i osuđuje manipulisanje rudarima

Na petoj redovnoj sjednici održanoj 31. marta 2021. godine, Općinsko vijeće Banovići raspravljalo je, između ostalog, o posljednjim dešavanjima u RMU „Banovići“ d.d. Banovići. Nakon rasprave usvojen je Zaključak kojim je Općinsko vijeće Banovići najoštrije osudilo manipulisanje rudarima RMU „Banovići“ d.d. Banovići na tzv. skupu potpore RMU „Banovići“ kojem je prisustvovao Premijer Vlade Tuzlanskog kantona, a u organizaciji sindikata kojeg predvodi Mirsad Kukić a koje je zloupotrijebljeno u političke svrhe. Istim zaključkom Općinsko vijeće traži od nadležnih institucija da izvrše hitne istrage i utvrde sve okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio. Posebno je naglašeno da Općinsko vijeće daje punu podršku rudarima na čelu sa akuelnom Upravom.

Sjednica je bila uglavnom izvještajnog karaktera, a vijećnici su razmatrali ukupno 40 tačaka dnevnog reda. Razmatran je Izvještaj o radu Općinskog načelnika i općinskog organa uprave za 2020. godinu, koji nije dobio potrebnu većinu zbog nekoliko razloga. Prilikom obrazloženja prošlogodišnjeg izvještaja o radu načelnik dr. Bego Gutić najviše se osvrnu na međuregionalnu sanitarnu deponiju „Eko-Sep“ d.o.o. Živinice za koju je naveo da cijeli koncept deponije nije dobro postavljen od starta, da je plaćen preskupo, da je Općina dužnik po osnovu kredita sa EBRD-om na ime 10 miliona KM iz prethodnog perioda, te da sve to, između ostalog, predstavlja rizike za funkcionisanje u narednom periodu. Zbog toga, a i niza drugih razloga koji nisu navedeni u Izvještaju ali su istaknuti za govornicom, Općinsko vijeće nije dalo podršku ovom Izvještaju. Podršku Općinskog vijeća nije dobio ni Izvještaj Općinske izborne komisije jer, kako je navedeno na sjednici, Općinska izborna komisija nije održala kvalitetne obuke biračkih odbora što je za posljedicu imalo probleme prilikom provođenja izbornog procesa, kao i druge probleme vezane za neažurnog arhiviranje akata, davanja lažnih iskaza i druge razloge. Ostavku na poziciju člana Općinske izborne komisije Općinsko vijeće je usvojilo bez rasprave.

Izvještaji o radu javnih ustanova nisu dobili podršku Općinskog vijeća

Nakon rasprave, izvještaji šest javnih ustanova (Javna biblioteka, Dječije obdanište, Centar za kulturu i informisanje, Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma, Sportsko kulturni centar, Centar za socijalni rad) nisu dobili potrebnu podršku. U okviru rasprave predložen je i usvojen Zaključak kojim se navodi da javne ustanove nisu ispunile očekivanja i projekte iz svojih programa rada koje su same sebi stavile u zadatak bez jasnog vremenskog okvira realizacije, zbog čega su od strane Općinskog vijeća odbijeni i ocjenjeni kao nedefinisani, nepotpuni i metodološki neispravani, bez jasnih pokazatelja u tekstualnom dijelu. S tim u vezi, Općinsko vijeće je predložilo Upravnom odboru da pokrene proceduru razrješenja direktora i imenuje vršioce dužnosti direktora na period do najviše 90 dana, te da u skladu sa pravilima javnih ustanova raspišu javne pozive za izbor i imenovanje direktora javnih ustanova u roku od 30 dana. Programi rada javnih ustanova, koji su razmatrani na 5. redovnoj sjednici Općinskog vijeća, usvojeni su djelimično, odnosno usvojeni su dijelovi koji se odnose na finansijski plan. U svih šest javnih ustanova, te JZU „Dom zdravlja“ Banovići imenovani su privremeni Upravni odbori, te je usvojena odluka o kriterijima za imenovanje u Upravni odbor JZU „Dom zdravlja“ Banovići. U vezi s tim usvojene su i predložene odluke o raspisivanju javnog oglasa za izbor i imenovanje upravnih odbora, te imenovana komisija za provođenje procedura u vezi sa javnim oglasom za izbor i imenovanje upravnih odbora.

Općinsko vijeće nije usvojilo Izvještaj Odsjeka za inspekcije za 2020. godinu, te je vratilo Izjašnjenje Nadzornog odbora JP „Toplana“ d.o.o. Banovići na doradu i zatražilo da Nadzorni odbor dostavi odgovor na Inicijativu usvojenu na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća.

Infrastrukturni objekti na području poslovne zone Sadnice, tj. vodovodna mreža, kanalizaciona mreža i distributvni cjevovod, koji su izgrađeni u proteklom periodu, dati su na upravljanje bez naknade JP „Vodovod i kanalizacija“ Banovići.

U okviru rasprave o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o privremenom korištenju javnih površina i visini naknade predložen je i na kraju usvojen Zaključak kojim se zadužuje Općinski načelnik i nadležna općinska služba da formiraju komisiju za izradu posebnog pravilnika o načinu i uslovima izdavanja i korištenja javnih površina ugostiteljskim objektima za postavljanje ljetne/zimske bašte, a koja bi obavezno ukljičavala jednog člana (predstavnika) iz reda ugostitelja.

U formi nacrta razmatran je urbanistički plan grada, te će isti biti u proceduri javne rasprave narednih 30 dana, nakon čega će se pripremiti prijedlog ovog dokumenta o kome će konačnu odluku donijeti Općinsko vijeće na nekoj od narednih sjednica.

Viječnisi su razmatrali i nekoliko informacija, koje su primljene k znanju.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”4″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/04/Zakljucak-OV-scaled.jpg” image_id=”11178″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/04/IMG_6834.jpg” image_id=”11141″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/04/IMG_6841.jpg” image_id=”11142″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/04/IMG_6831.jpg” image_id=”11140″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *