Općinsko vijeće Banovići – Povećan Budžet za 2019. godinu

Općinsko vijeće Banovići je dana 15.8.2019. godine održalo 29. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrano 12 tačaka dnevnog reda. Jednoglasnu podršku Općinskog vijeća dobio je predloženi rebalans Budžeta za ovu godinu te predložena Odluka o stipendiranju učenika i studenata sa područja općine Banovići za 2019/2020. godinu.

Rebalansom su povećana sredstva za 625.170 konvertibilnih maraka, od  čega su porezni prihodi 550.180 konvertibilnih maraka. Primljeni transferi od strane viših nivoa vlasti su oko 70.000 konvertibilnih maraka, dok neporezni prihodi ostaju na istom nivou kako su planirani Budžetom za 2019. godinu.

-Predloženim povećanjem budžeta ova sredstva su raspoređena na stavci  koja se veže za civilnu zaštitu i spašavanje, što je negdje oko 93,6 % od ovih sredstava, – kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić.

Za stipendiranje učenika i studenata sa područja Banovića i ove godine je planirano 75.000 konvertibilnih maraka. Ova sredstva bit će raspoređena na 50 stipendija po 50 konvertibilnih maraka za srednjoškolce i 50 stipendija po 100 konvertibilnih maraka za studente.

– Nadam se da će ova sredstva biti od značajne pomoći našim studentima i srednjoškolcima da završe školsku, odnosno akademsku godinu, – kazao je Delagić.

Delagić: Zadovoljan realizacijom Budžeta za prva četiri mjeseca 2019. godine

-Realizacijom Budžeta od 4.883.656 konvertibilnih maraka smo zadovoljni, ističe Delagić i obrazlaže da su sva ta sredstva  potrošena u svrhe za koje su namjenjena, tako da funkcionisanje  javnih preduzeća, javnih ustanova i svega onoga što je naslonjeno na javni budžet  teče bez problema. Razmatrani Izvještaj o izvršenju Budžeta za I-IV mjesec 2019. godine podržan je sa 17 glasova  ZA (Klub PDA) i jednim PROTIV (SDP).

Jednoglasno je usvojena i Odluka o usvajanju plana parcelacije u  ulici Vidikovac kao i  zahtjev za finansijsku pomoć JU “Dječije obdanište” Banovići.

Danas usvojenom Odlukom o dodjeli općinskih priznanja za 2019. godinu definisano je da se najveće općinsko priznanje neće dodijeliti. Prijedlog je podržalo 19 vijećnika ZA (Klub PDA), dok je jedan bio PROTIV (SDP).

Na sjednici je razmatran i usvojen Prijedlog o izmjenama i dopunama odluke o privremenom korištenju javnih površina i visini naknade na području općine Banovići sa 18 glasova ZA (Klub PDA) i jednim SUZDRŽANIM glasom (SDP). Izvještajem o stanju i održavanju javne rasvjete na području općine Banovići podržan je sa 17 glasova ZA (Klub PDA) i jednim PROTIV (SDP).

Razmatran je i Prijedlog odluke o prenosu stalnog sredstva na trajno korištenje Općinskom sudu u Banovićima i podržan sa 19 glasova ZA (Klub PDA) i jednim glasom SUZDRŽAN (SDP).

Sa 19 glasova ZA (Klub PDA) i jednim glasom PROTIV (SDP) data je saglasnosti za imenovanje Sandre Šabanović na poziciju direktora  JU “Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma”. Istim omjerom glasova imenovan je Adnan Lačić na poziciju direktora JU ”Sportsko-kulturni centar” Banovići, dok je Suada Modrić imenovana na poziciju direktora JU ”Dječije obdanište” Banovići sa 19 glasova ZA (Klub PDA) i jednim glasom SUZDRŽAN (SDP).

Sa dnevnog reda današnje sjednice  povučena je četvrta tačka dnevnog reda: Izvještaj o održavanju cesta i javnih površina u zimskim uslovima na području općine Banovići za 2018/2019.godinu.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/08/IMG_4610.jpg” image_id=”5575″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/08/IMG_4609.jpg” image_id=”5574″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/08/IMG_4606.jpg” image_id=”5573″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *