Općinsko vijeće Banovići – Usvojen Budžet za narednu godinu

Općinsko vijeće Banovići održalo je 33. redovnu sjednicu i posljednju u ovoj godinu. Ona je označila i početak novog budžetskog razdoblja za koje su planirani ukupni prihodi, primici i finansiranje u 2020. godini u u iznosu od  11.704.790 KM.  Pored toga, u Budžetu je predviđen 1.200.000 KM neraspoređenog viška prihoda kojim će Općinsko vijeće raspolagati u skladu sa potrebama.

„Budžet ima jednu vrlo značajnu razvojnu komponentu i koliko god bilo različitih stavova i mišljenja vezano za ukupan budžet moramo priznati da on predviđa 3,36 miliona KM za kapitalna ulaganja koja podrazumijevaju sva planska ulaganja i rekonstrukcije na području opštine, kazao je Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća. On naglašava da usvojeni Budžet može obezbijediti funkcionisanje svih ustanova i biti potpora javnim preduzećima u 2020. godini. Budžet je usvojen sa 19 ZA (Klub PDA), 2 PROTIV (SD BiH) i 1 SUZDRŽAN (SDA). Prateći dokument Budžetu je Odluka o izvršenju Budžeta koja je usvojena sa 18 ZA (Klub PDA), 2 PROTIV (SD BIH) i 1 SUZDRŽANIM (SDA).

Budžet u 2020. godine će pratiti Program rada općinskog načelnika i općinskog organa uprave koji je, prema riječima Delagića, realan i zadovoljava sve kriterije za normalan rad lokalne zajednice. Program je usvojen sa 20 ZA (Klub PDA), 2 PROTIV (SD BIH) i 1 SUZDRŽANIM (SDA).

Imenovanja

Općinski vijećnici za predjsenicu Općinske izborne komisije imenovali su Sanju Savić sa 20 ZA(PDA), 3 PROTIV( 2 SD BIH i 1 SDA).

Dužnosti direktora JU Javne biblioteke Banovići obavljat će imenovana Sadeta Lukić sa 21 ZA ( Klub PDA i 1 SDA) te 2 SUZDRŽANA glasa (SD BIH). Lukić će na dužnost stupiti 09. januara i obavljati je do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora ustanove. Ovaj prijedlog naknadno je uvršten na dnevni red ove sjednice.

Jednoglasnu podršku Općinskog vijeća dobile su predložene odluke o nekorištenju porodičnog groblja-mezarja u Gornjem Bučiku i Tulovićima i prenošenju posmrtnih ostataka, odluka o usvajanju plana parcelacije u naselju Podgorje, pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima i kriterijima za obilježacvanje značajnih datuma i događaja na području opštine, te Nacrt programa rada Općinskog vijeća za narednu godinu.

Sa dnevnog reda posljednje ovogodišnje sjednice povučene su dvije tačke iz domena Općinskog pravobranilaštva koje su se odnosile na unutrašnje uređenje istog.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/Radno-predsjedništvo.jpg” image_id=”6520″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/Općinsko-vijeće.jpg” image_id=”6519″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/Nermin-Delagić.jpg” image_id=”6518″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.