Općinsko vijeće: Konačne štete od poplava 1.285.500 KM

Nakon što je komandant Štaba Civilne zaštite Općine Banovići Midhat Husić proglasio prestanak stanja prirodne nepogode od poplava, konačan izvještaj našao se na današnjoj 28. redovnoj sjednici Općinskog vijeća. Ukupne štete izazvane poplavama nastale na stambenim, poslovnim i infrastrukturnim objektima i imovini iznose 1.285.500 konvertibilnih maraka od čega su štete na infrastrukturnim objektima milion i 109 hiljada. U periodu prirodne nesreće podneseno je 157 zahtjeva od strane fizičkih lica, te oštećeno 79 poslovnih, stambenih i pomoćnih objekata.

-Nadležne službe aktivno rade na provedbi naredbi koje je izdao Štaba i nastoje hitno otkloniti i sanirati štete, ali je evidentno da Općina nije u stanju sama da sanira sve štete u šta će se morati uključiti viši nivoi vlasti, kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić nakon sjednice. Nakon detaljnog razmatranja, konačni izvještaj o pričinjenim štetama usvojen je jednoglasno.

Do 2021. implementirati Plan smanjenja gubitaka vode u gradskog vodovodnoj mreži

Općinsko vijeće Banovići danas je usvojilo Izvještaj o radu i poslovanju JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Banovići za 2018. godinu (18 za – Klub PDA i 2 protiv – SDP). U okviru ove tačke dnevnog reda jednoglasno je usvojen Zaključak Kluba PDA čijom se implementacijom očekuje smanjenje gubitaka vode u gradskoj vodovodnoj mreži za 15 do 20 posto, kao i obezbjeđuju preduslovi za dodatno smanjene gubitaka u periodu 2019-2021. godine. Ovim Zaključkom zaduženo je JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Banovići da odmah i bez odlaganja pristupi provođenju aktivnosti na smanjenju gubitaka vode u gradskoj vodovodnoj mreži prema Planu aktivnosti za smanjenje gubitaka u gradskoj vodovodnoj mreži 2019-2021. koji je sastavni dio ovog Zaključka. Istim Zaključkom je zadužena Općina da u periodu 2020-2021 obezbijedi finansijska sredstva za realizaciju Plana smanjenja gubitaka vode u gradskoj vodovodnoj mreži u iznosu od 213 hiljada konvertibilnih maraka dok su 104 hiljade maraka predviđene za ulaganje iz vlastitih sredstava preduzeća.

Sa 18 glasova za (Klub PDA) i 2 suzdržana (SDP) Općinsko vijeće Banovići podržalo je izmjene Liste kapitalnih projekata Općine Banovići za period 2017-2021. godine, te dalo saglasnost na nova pravila i zahtjev za finansijsku pomoć JU „Centar za socijalni rad“ Banovići.

Jednoglasnom podrškom usvojena je Odluka o ustupanju stalnog sredstva na upravljanje u ulici 119. Mbbr., ulici Litva i naselju Selo II u Banovićima,  Odluka o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju regionalne ceste R 471 Lukavac – Vijenac – Banovići, dionica Vijenac – Treštenica, dato pozitivno mišljenje o izgradnji elektroenergetskog objekta na području opštine Banovići (KO Omazići) i opštine Živinice (KO Odorovići), te data saglasnosti Predsjedavajućem Općinskog vijeća za raspisivanje javnog oglasa za imenovanje člana Općinske izborne komisije i člana Nadzornog odbora JP „EKO-SEP“ Živinice.

U okviru razmatrane Informacije o ostvarenim kantonalnim novčanim podsticajima iz oblasti poljoprivrede usvojen je Zaključak koji se zadužuje Služba za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo Općine Banovići da u roku od 2 mjeseca pripremi i Općinskom vijeću prezentuje program za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području opštine Banovići za period 2020-2022. godina.

Općinsko vijeće na današnjoj sjednici je razmatrajući Informaciju o statusu raseljenih osoba na području opštine Banovići usvojilo Zaključak kojim se od nadležnog državnog i federalnog ministarstva za pitanja raseljenih osoba traži da u procesu zatvaranja kolektivnih centara obezbijedi isti tretman i jednake uslove za raseljena lica koja žive u kolektivnim centrima na području opštine Banovići sa raseljenim licima koja žive u kolektivnim centrima na području drugih opština kroz obezbjeđenje stambenih jedinica socijanog stanovanja i izgradnje novih objekata.

Prijedlog rješenja o imenovanju komisije za provođenje procedure po javnom oglasu za imenovanje člana Općinske izborne komisije i člana Nadzornog odbora JP „EKO-SEP“ Živinice usvojen je na kraju današnje sjednice sa 18 glasova za (Klub PDA) i 2 protiv (SDP).

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/07/1.jpg” image_id=”5313|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/07/4.jpg” image_id=”5316|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/07/3.jpg” image_id=”5315|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/07/2.jpg” image_id=”5314|full” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *