Općinsko vijeće – Zdravstveno osiguranje za socijalno ugrožene obezbijedit će se iz općinskog budžeta

Budžet 13 miliona KM

Vijećnici Općinskog vijeća Banovići jučer su održali 32. redovnu sjednicu i razmatrali petnaest tačaka dnevnog reda od kojih je predloženi Nacrt budžeta za narednu godinu imao najznačajniju ulogu. Ovim dokumentom, ukupno predviđena sredstva za finansiranje javnih rashoda u budžetu za 2020. godinu iznose 13.286.070 KM i veća su za 6,33% u odnosu na planirana sredstva u ovoj godini.

– „Ukupno planirani prihodi u Nacrtu iznose 12.020.570 KM, primici od domaćih zaduživanja su 65.500 KM i određena sredstva, koja su iz ranijih perioda okarakterisana kao suficit, su 1.200.000 KM. Bitno je još istaći da su u ravnoteži porezni prihodi koji iznose 4.821.730 KM i neporezni prihodi  od 5.375.090 KM“,-  kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić. Kao veoma bitnu stavku, Delagić je naglasio budžetsku poziciju koja se odnosi na kapitalna ulaganja i predviđena je u iznosu od  3.700.000 KM i ona je dosta veća u odnosu na prethodne godine. Nacrt budžeta za 2020. godinu usvojen je sa 18 glasova ZA (PDA), 2 PROTIV (SDBIH) i 2 SUZDRŽANA (1 SDA i 1 PDA). Sa jednim glasom podrške manje usvojen je i Nacrt odluke o izvršenju Budžeta Općine Banovići za narednu godinu kao prateći dokument Nacrta budžeta. Izvještaj o izvršenju Budžeta za devet mjeseci tekuće godine realizovan je 64,14% i ostvaren pozitivan finansijski rezultat od 1.930.617 KM. Ovakav izvještaj usvojen je sa 16 glasova ZA (PDA), 3 PROTIV (2 SDBIH i 1 SDA) i 1 SUZDRŽANIM glasom (PDA).

Zdravstveno osiguranje za socijalno ugrožene bit će osigurano iz općinskog budžeta

Jednoglasno je podržana Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na obavezno zdravstveno osiguranje lica u statusu socijalne potrebe na području Banovića, kojom će zdravstveno osiguranje obezbijediti Općina preko Centra za socijalni rad svim licima koja nisu osigurana na bilo koji drugi način, a nalaze se u stanju socijalne potrebe. Takođe, jednoglasno je usvojena odluka o ustupanju mjesnih vodovoda u Treštenici i Brezovači i predložena odluka o parcelaciji parcela 52/1 KO Omazići u MZ Oskova.

Rasprava se vodila i o predloženim izmjenama i dopunama odluka o održavanju i organizaciji javnih parking prostora, te izmijenjenoj odluci o davanju na korištenje i održavanje javnih parking prostora kojima je proširena i bolje organizovana parking zona u gradskom području. Sa prvobitno predložene odluke brisana su tri parking prostora koja ne ispunjavaju uslove za naplatu, a to su parking prostor iza Doma zdravlja – prema potoku, kod poligona „Auto-škole“ i iza zgrade pošte sa bočne strane. Prva odluka usvojena je  sa 17 glasova ZA (PDA), 2 PROTIV (SDBIH) i 1 SUZDRŽANIM (SDA), a druga sa 17 glasova ZA (PDA), 2 PROTIV (SDBIH) i 1 SUZDRŽANIM (PDA).

Imenovani vršioci dužnosti direktora komunalnih preduzeća

Općinsko vijeće je podržalo i prijedloge Nadzornih odbora tri komunalna preduzeća kojim je na period od dva mjeseca imenovalo vršioce dužnosti direktora ovih preduzeća. Tako su i dalje na direktorskim funkcijama, do okončanja konkursnih procedura Rizah Brigić, Denis Mekić i Samir Alić.  Za prva imenovanje Brigića i Mekića glasalo je 17 vijećnika (PDA), 2 su bila PROTIV (SDBiH) i 1 SUZDRŽAN (PDA), a za imenovanje Alića glasalo je 16 vijećnika (PDA), 2 su bila PROTIV (SDBiH) i 1 SUZDRŽAN (PDA). U vezi sa ovim odlukama usvojen je Zaključak  kojim je data saglasnost predsjedavajućem Nerminu Delagiću da u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općinsko vijeće može predlagati članove komisije za izbor i imenovanje direktora ispred osnivača.  Zaključak je usvojen sa 16 glasova ZA (PDA), 2 PROTIV (SDBiH) i 1 SUZDRŽANIM (PDA). Na kraju sjednice primljena je k znanju informacija o stanju u oblasti obrazovanja i početku školske 2019/2020 godine.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Vijećnici.jpg” image_id=”6330″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/predsj.jpg” image_id=”6331″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/zumraa.jpg” image_id=”6332″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *