Organizovan odvoz smeća u tri preostale mjesne zajednice

Stanovnicima tri najudaljenije mjesne zajednice: Seona, Aljkovići i Brezovača od aprila je dostupna usluga organizovanog sakupljanja i odvoza komunalnog otpada. Time je ova usluga postala dostupna stanovnicima na području cijele opštine Banovići.

Na ovaj način smanjit će se zagađenost i pojava novih divljih deponija u ovim mjesnim zajednicama,  a sve to će doprinijeti poboljšanju javne higijene i očuvanju cjelokupne životne sredine.

Korištenje usluge organizovanog sakupljanja i odvoza komunalnog otpada prvi put je omogućeno mještanima prigradskih mjesnih zajednica u julu 2009. godine. Od tada do danas, postepeno se uvodila usluga odvoza smeća u svim mjesnim zajednicama.

– Općina Banovići od 2009. konstantno prati stanje u ovoj oblasti i nastoji ga održati na zadovoljavajućem nivou. U mjesnim zajednicama u kojima 80 posto domaćinstava potpiše ugovore za organizovano sakupljanje i odvoz  smeća imat će dodatne podsticaje u vidu bodovanja pri apliciranju za izgradnju kapitalnih projekata, rekao je pomoćnik načelnika Adem Mostarlić.

Dobrovoljno potpisano preko dvije hiljade ugovora

Nadležnost za izvršenje usluge sakupljanja i odvoza komunalnog otpada pripala je JP „Komunalac“ d.o.o. Banovići koju će realizovati u saradnji sa nadležnim općinskim službama.

Potpisivanje ugovora između korisnika i JP Komunalac obaveza je predviđena Zakonom o komunalnim djelatnostima TK i Odlukom Općinskog vijeća Banovići.

– JP Komunalac trenutno ima preko dvije hiljade potpisanih ugovora za organizovano sakupljanje i odvoz komunalnog otpada i svi su potpisani na osnovu dobrovljnog odziva naših korisnika, iako u nekim mjesnim zajednicama nismo zadovoljni brojem potpisanih ugovora, – kazao je direktor JP Komunalac  Denis Mekić. Takođe je naveo da je obaveza korisnika komunalnih usluga da nabave posude za odlaganje otpada, ali će JP Komunalac i dalje raditi na projektu obezbjeđenja posuda za svoje korisnike.

JP Komunalac će nastaviti sklapati ugovore sa korisnicima i na taj način proširivati svoju mrežu korisnika na području cijele opštine.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”4″ column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/5-1.jpg” image_id=”5172|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/4-1.jpg” image_id=”5171|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/3-1.jpg” image_id=”5170|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/2-1.jpg” image_id=”5169|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/05/1-1.jpg” image_id=”5168|full” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *