Potpisan ugovor – Osnovna škola „Banovići Selo“ dobit će novi školski objekat

Učenici Osnovne škole „Banovići Selo“ dobit će moderan, novi školski objekat na sigurnoj lokaciji. Ozvaničeno je ovo potpisivanjem ugovora o izgradnji između Osnovne škole „Banovići Selo“ i građevinske firme G.D. „Konstrukcije“ iz Mostara, kojim je predviđena izgradnja nove škole do početka školske 2021/2022. godine.

U proces izgradnje novog objekta za potrebe škole krenulo se nakon eksproprijacije rudarskog zemljišta od strane Rudnika mrkog uglja „Banovići“ čije se eksploatacione polje nalazi stotinjak metara od škole. Ovaj proces trajao je nekoliko godina.

– “Izrada projekta, veliki broj odobrenja, dozvola, saglasnosti, elaborata, ispitivanja terena, projektovanja i veliki broj javnih nabavki je iza nas. S toga, smatram da je ovo kraj jedne lijepe priče, jednog procesa u kojem će naši učenici dobiti dobru i kavlitetnu školu za obrazovanje  kakvu bi trebalo da ima svako dijete na ovoj planeti”, kazao je direktor Osnovne škole „Banovići Selo“ Dževad Dobrnjić i naglasio da potpisivanjem ugovora ovakve vrijednosti svi mislimo da smo na početku stvaranja neke nove vrijednosti od koje treba da nastane dobar školski objekat, ali da smo ustvari u završnoj fazi jer je do sada urađeno puno posla.

Novi školski objekat bit će izgrađen na mnogo boljoj lokaciji od ove na kojoj se škola trenutno nalazi. Lokacija u sredini naseljenog mjesta Selo II, u mjesnoj zajednici Banovići Selo” sigurnije je mjesto za buduće generacije osnovaca iz Banovići Sela i Pribitkovića koji će pohađati ovu školu.

Uvođenje izvođača u roku od 30 dana

Početak izgradnje nove školske zgrade predviđen je u roku od 30 dana, a izgradnja u roku od 18 mjeseci. Tada će kolektiv od 270 učenika i nastavnika sjesti u moderan školski objekat na pristupačnoj i sigurnijoj lokaciji. Sredstva su obezbjeđena kroz ugovor o eksproprijaciji sa rudnikom Banovići u iznosu od 2.171.677 KM i Vladom TK u iznosu od 500.000 KM.

U ovom dugotrajnom procesu značajan doprinos dalo je Općinsko vijeće Banovići prateći cijeli proces donošenjem potrebnih odluka i saglasnosti jer, kako navode iz Vijeća, izgradnja ovog objekta ima veliki značaj za cijelu opštinu i sistem obrazovanja, a ne samo za mjesnu zajednicu Banovići Selo.

Povodom potpisivanja današnjeg historijskog ugovora, kolektiv od 270 učenika i nastavnika priredio je svečanost na kojoj su pjevali i recitovali stihove o školi iz svoje mašte. Na ovaj način su pokazali koliki značaj za njih ima izgradnja novog školskog objekta.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-9.jpg” image_id=”6304″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-8.jpg” image_id=”6303″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-7.jpg” image_id=”6302″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-6-rotated.jpg” image_id=”6301″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-5.jpg” image_id=”6300″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-4.jpg” image_id=”6299″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-3.jpg” image_id=”6298″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-2.jpg” image_id=”6297″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/11/Svečano-u-OŠ-Banovići-Selo-1.jpg” image_id=”6296″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *