Otvoren 44. međunarodni izviđački višeboj „Konjuh planinom“

U organizaciji Izviđačkog odreda „Plamen“ – Konjuh iz Banovića danas je na području Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ u Banovićima otvoren trodnevni međunarodni izviđački višeboj organizovan povodom Dana Općine Banovići.

Ovo je 44. izviđački višeboj koji se održava u Banovićima, a ove godine se obilježava i 65. godišnjica IO „Plamen“. Manifestaciju je otvorio općinski načelnik dr. Bego Gutić.

-„Današnji učesnici Međunarodnog višeboja su nam uljepšali naš praznik, naš Dan Općine 10. septembar. Posebno mi je drago da je ovo manifestacija koja ima međunarodni karakter, raduje me da vidim ovu mladost i puno učesnika s obzirom na probleme uzrokovan mjerama zaštite od koronavirusa, vidimo da ništa nije moglo spriječiti naše prijatelje iz Osijeka, Kikinde Šapca, Subotice, Vareša, Prijedora, Doboj Istoka, Nemile, Teslića, Konjica i drugih gradova da prisustvuju takmičenju“,- kazao je načelnik Gutić.

IO „Plamen“ danas je dočekao 250 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, 16 odreda i 25 ekipa koji će se takmičiti u oblasti čvorologije, postavljanja šatora, putnih znakova, različitih igara, konstrukcija staze i snalaženja na stazi, naveli su iz „Plamen“-a.

Gosti iz susjednih država su izrazili zadovoljstvo organizacijom, naveli su da su redovni gosti prije svega jer su odlike izviđaća druženje, ali i na kraju da pokažu znanje koje su vježbali kao vrh rada izviđača. Posebno im se svidjelo prijateljsko raspoloženje, naveli su gosti iz susjednih država.

Povodom obilježavanja 65. godišnjice rada izviđača, večeras će biti upriličena promocija monografije ovog odreda.