Otvorena izložba panoa sa fotografijama šehida i poginulih boraca 119. muslimanske brdske brigade

U holu Radničkog doma u Banovićima jučer je otvorena prva izložba panoa sa fotografijama šehida i poginulih boraca 119. muslimanske brdske brigade Banovići, kao i panoa sa fotografijama spomen obilježja podignutih u čast najhrabrijih boraca odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Izložbu su organizovali predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Banovići uz finansijsku podršku Općine Banovići, a povodom obilježavanja Majskih dana otpora i Dana šehida.

-„Izložba ostaje otvorena do 25. maja 2021. godine, te pozivamo sve sugrađane da dođu i posjete izložbu, prisjete se onih koji su najzaslužniji za današnju slobodu koju uživamo, prisjete se svoje robine, komšija i prijatelja, jer ipak je dug period od 1995. godine od kada oni nisu sa nama“, – kazala je Šuhra Ajišić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Banovići.

Iz organizacije navode da je izložba pripremljena brzo jer je već dio građe ranije bio prikupljen prilikom izrade knjige i nekrologije, te da od 268 šehida i poginulih boraca, koliko ih je na području Banovića, nedostaje samo 11 fotografija, a koje će i dalje nastojati prikupiti za neke od slijedećih izložbi. Također su izrazili zahvalnosti općinskom načelniku dr. Begu Gutić na razumijevanju i podršci u realizaciji njihovih aktivnosti.

-„Općina Banovići je jasno opredjeljena da aktivno podržava rad boračkih ali i svih drugih organizacija, što je i ovim aktivnostima još jednom pokazala. Želja nam je da omladinu konstantno educiramo i sve podsjećamo na ratna dešavanja i činjenicu koliko je šehida dalo svoje živote za odbranu Banovića i Bosne i Hercegovine, te čuvamo uspomene na sve šehide i poginule borce“, – kazao je Selmet Husanović, pomoćnik Općinskog načelnika za društvene djelatnosti i zajedničke poslove.