Općina, italijanska organizacija CISP i odred izviđača Plamen u zajedničkom projektu

Predstavnici Općine Banovići, italijanske organizacije CISP i izviđačkog odreda Plamen Banovići, danas su u prostorijama Općine potpisali sporazum o saradnji na projektu koji ima za cilj doprinos razvoju, unapređenju, zaštiti i promociji prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti na prostoru zaštićenog pejzaža Konjuh i općine Banovići.

Projekat podrazumijeva uređenje prizemnog dijela objekta „Grab potok“ u Mačkovcu, u okviru kojeg će biti izvršena adaptacija prostora, zamjena stolarije, uređenje poda i zidova, te nabavka kancelarijske i računarske opreme.

Projekat je vrijedan 30 hiljada konvertibilnih maraka i doprinijet će poboljšanju uslova za rad nevladinog sektora i svih drugih korisnika objekta. Sredstva je osigurao CISP kojeg finansira italijanska Agencija za razvoj i saradnju (AICS).

Uređene prostorije objekta Grab potok će naredne dvije godine služiti za potrebe organizacije CISP i međunarodne projekte koji se budu implementirali na ovim prostorima. Ujedno će mogućnost korištenja imati nevladine organizacije sa područja općine Banovići za organizaciju svih društvenih manifestacija od značaja za lokalnu zajednicu.

Ovo je nastavak trogodišnjeg projekta “Biodiverzitet za lokalni razvoj – Inovativni participativni model upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini / BioSvi”, koji je implementiran u periodu od 2017. do 2020. godine na prostoru Zaštićenog pejzaža.

Kao rezultat pozitivnih aktivnosti trogodišnjeg projekta nastalo je udruženje građana “KonjuhLab” koje će zajedno sa organizacijom CISP nastaviti da djeluje na ovom području.