Padobranski skok dvostrukog ginisovca Ibrahima Kalesića (87) na Gradski stadion u Banovićima (VIDEO I FOTO)

Osamdesetsedmogodišnji Ibrahim Kalesić iz Tuzle, najstariji je aktivni padobranac, ne samo u Bosni  Hercegovini, nego i u Europi, a svoje umjeće i vještine pokazao je još jednom izvanrednim padobranskim skokom na Gradski stadion u Banovićima.

Padobranski skok je upriličen u povodu 10. septembra, Dana općine Banovići, koji je bio uvertira za početak implementacije programa obilježavanja Dana Općine.

Na gradskom stadionu u Banovićima dočekao ga je općinski načelnik dr. Bego Gutić sa mnogobrojnim delegacijama. Načelnik Gutić je izrazio zadovoljstvo što je dvostruki ginisovac Kalesić uljepšao praznik općine Banovići svojim izvanrednim padobranskim skokom i na poseban način ozvaničio početak implementacije programa obilježavanja 10. septembra.

Kalesić je u svojoj karijeri sakupio preko 1400 skokova, a ovo mu nije bio prvi skok u Banovićima. Prisjetio se proslave Dana boraca krajem sedamdesetih godina, kada je trebalo da skoči na stadion gdje se održavala proslava.

“Baš u trenutku kada je trebalo da izvedemo skok, izbilo je takvo nevrijeme da se pilot jedva vratio na aerodrom u Tuzlu. Ja sam prije toga iskočio i vjetar me je podigao kao perce, pa sam, umjesto u Banovićima, završio na Konjuh planini, udaljenoj desetinama kilometara. Zahvaljujući iskustvu, uspio sam se nekako prizemljiti i proći bez povreda, a vojska i policija pronašli su me na planini”, prisjeća se Kalesić ove dogodovštine.

Učesnik je brojnih takmičenja, instruktor je padobranstva, te je u svoje najbolje dane oborio dva rekorda u padobranskim skokovima na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Iako je pregazio polovinu devete decenije, hobi Ibrahima Kalesića je i paraglajding, kojim se, kako ističe, tek nedavno počeo baviti.

Izvanrednu formu održava redovitim hodanjem i biciklizmom, a sem toga, vozi i automobil, pa bi ga se možda moglo svrstati i u najstarije aktivne vozače u Bosni i Hercegovini.