Počelo obilježavanje 26. godišnjice 119. Mbbr. Banovići

Tradicionalnim maršom koji se organizuje 12. godinu zaredom počelo je obilježavanje 26. godišnjice 119. Muslimanske brdske brigade Banovići. Brigada je formirana 15. januara 1993. godine i kroz njene redove prošlo je blizu 6.000 vojnih obveznika.

– Došli smo u pozicu da iz godine u godinu obilježavamao ovaj značajni  datum. Ove godine je to na prostoru 4. i 5. bataljona što je dobra praksa da cijelu borbenu liniju od 40 kilometara ovim godišnjim obilježavanjem pokrijemo, – kazao je Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Brigade su činili uglavnom dobrovoljci sa područja opštine Banovići i manjim brojem iz drugih opština, a mnogi od njih nisu se vidjeli više od dvije decenije.

– Ovaj današnji dan je pun emocija, srećeš ljude koje nisi vidio 20 godina, 25 godina, a svi smo dobro potkovani emocijama što se evo vidi i danas da dišemo svi ko jedan što je i jasan znak svim našim neprijateljima koji misle da mogu nešto napraviti da smo mi ipak i snažni i jaki i jedinstveni, kazao je Medžid Hidić, komandant 3. bataljona 119. Mbbr. Banovići.

– U ime Koordinacije boračkih organizacija se zahvaljujem Općinskom načelniku i Općinskom vijeću koji su u svom planu uvrstili ovaj datum kao jedan od najbitnijih na području opštine Banovići i naravno mi se nadamo da će se ova tradicija nastaviti. Mi u udruženju „Zlatni ljiljan“ obilježavamo još bitnih datuma ali ovaj je ubjedljivo jedan od najbitnijih kako za nas tako i za sve pripadnike 119. Mbbr., – kazao je  Derviš Ikanović, predsjednik UDNRP „Zlatni ljiljan“ općine Banovići.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježjima u gradu, Brezovači i Ribnici nekadašnji pripadnici 119. Mbbr. prisjetili su se svojih poginulih suboraca, njih 268. Povodom Dana Brigade u organizaciji općinske komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja na području opštine Banovići biće organizova prijem za ratne komandante i predstavnike boračkih udruženja proisteklih iz rata.

Na dan Brigade, 15. januara 2019. godine bit će upriličen svečani prijem za članove Koordinacije boračkih udruženja.

 

Produkcija: JU “Centar za kulturu i informisanje” Banovići

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *