Podložena prva vatra u kotlu banovićke Toplane – počeo probni režim grijanja

Podložena je prva vatra u kotlu banovićke Toplane, šestog oktobra startao je probni režim grijanja koji će trajati dok se ne uspostave radni parametri u kompletnom sistemu. U Javnom preduzeću Toplana obavili su sve potrebne pripreme za novu grijnu sezonu i kako su kazali grijanje će početi na vrijeme. O zvaničnom početku sezone građani će blagovremeno biti obavješteni, a u toku probnog režima neće im se fakturisati računi. Cijena grijanja u ovoj sezoni ostat će na nivou prošlogodišnje.

O početku nove sezone grijanja u Banovićima, predstavnici Toplane informisali su općinskog načelnika dr. Begu Gutića, koji je posjetio ovo preduzeće i radnicima poželio uspješnu sezonu. Općina redovno izmiruje sve preuzete obaveze prema Toplani i tako će biti i u narednom periodu.

Tokom godine je na toplovodnu mrežu Toplane priključen još jedan stambeni objekat, u Zoni „B“. Prema riječima direktora Rizaha Brigića, priključenje navedenog objekta neće uticati na obezbijeđenje propisanih temperatura u prostorima ostalih korisnika u gradu. Kako je naveo, iako je u proteklih nekoliko godina značajno povećan broj korisnika, kvaliteta grijanja je poboljšana a  smanjeni su troškovi.

Naime, do formiranja preduzeća Toplana je trošila preko 6 hiljada tona uglja po sezoni. U proteklih nekoliko godina potrošnja se kreće oko 5 hiljada tona, sve zahvaljujući zahvatima koji su urađeni na sistemu daljinskog grijanja.