Podrška izradi lokalnog Gender Akcionog Plana (GAPa)

Općina Banovići u saradnji sa udruženjem građana „ Nešto više“ iz Sarajeva, održala je okrugli sto na kojem su predstavljeni rezultati „Analize stanja rodne ravnopravnosti na području opštine Banovići“. Učesnici okruglog stola bili su predstavnici javnih i privatnih banovićkih institucija. Prezentirana analiza početni je korak u izradi lokalnog Gender Akcionog Plana (GAPa) Općine Banovići, čiji je koordinator nadležna općinska služba.

U okviru prezentirane analize konstatovano je da su žene djelimično zastupljene u političkom životu, te minimalno kao nosioci imovinskih prava, što još uvijek stvara ekonomsku zavisnost. Istaknuto je i to, da su Banovići jedna od rijetkih opština u kojima se na rukovodećim pozicijama nalazi sve više žena. U posljednje vrijeme na direktorske pozicije u javnim ustanovama su imenovane dvije žene, a na istim pozicijama u tri osnovne škole se nalaze žene. Takođe, procenat zastupljenosti žena u strukturi Općinskog vijeća je na uzlaznoj putanji. Od 25 vijećnika, koliko ih čini Općinsko vijeće, sedam je žena. Nažalost, programi za podršku ženama još uvijek izostaju, trenutno samo Federalni zavod za zapošljavanje ima pograme namjenjene isključivo ženama.

Analizom su identifikovani problemi i sačinjene preporuke i mjere za njihovo rješavanje u javnom, privatnom i nevladinom sektoru koje će biti zaokružene u krovnom dokumentu do jula 2020. godine.

Analiza stanja rodne ravnopravnosti je sačinjena u svrhu realizacije projekta „Podrška razvoju Gender akcionih planova u šest lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji je podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/gender3.jpg” image_id=”6426″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/gender2.jpg” image_id=”6425″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2019/12/GAPa.jpg” image_id=”6422″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *