Podrška obrazovnim ustanovama u Banovićima – Vlada TK i Općina finansirali nekoliko projekata i najavili nove (foto i video)

Općina Banovići jedna je od rijetkih lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu koja pomaže obrazovanje, iako ono nije u njenoj direktnoj nadležnosti nego je u nadležnosti Kantona. Zahvaljujući dobroj suradnji sa Vladom TK u protekle tri godine je u Banovićima realizirano nekoliko značajnih projekata u ovoj oblasti, i to s ciljem poboljšanja uslova rada nastavnika i boravka djece u školama. Stim u vezi, našu Općinu posjetili su ministri u Vladi TK Ahmed Omerović, Anela Ajšić i Senada Dizdarević te poslanik u Skupštini TK Fadil Kudumović, koji su tokom boravka u Banovićima obišli tri školska objeta: Osnovnu školu „Banovići Selo“, Osnovnu školu „Banovići“ i Područnu školu „Repnik“. U OŠ „Banovići Selo“ održan je sastanak sa općinskim zvaničnicima i direktorima osnovnih i srednje škole na kome su sumirana dosadašnja investiciona ulaganja u školske objekte na području općine Banovići, ali i najavljeni novi zajednički projekti.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića, Vlada TK je u ovoj godini planirala izdvojiti preko 200 hiljada konvertibilnih maraka za škole na području općine Banovići. Ministarstvo obrazobvanja i nauke odobrilo je 100 hiljada KM za asfaltiranje školskog dvorišta i izgradnju poligona u OŠ „Banovići Selo“. Za ovaj projekat općina Banovići izdvojit će 20 hiljada plus 40 hiljada vlastitih sredtava škole (donacije). Ranije je za samo za izgradnju ove škole iz bužeta kantona izdvojeno oko pola miliona maraka.Također, ministarstvo je osiguralo i oko 30 hiljada za rekonstrukciju krova i ulaza na Područnoj školi „Repnik“ te finasijska sredstva za ograđivanje Područne škole „Oskova“.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK  je sa 110 hiljada KM finasiralo utopljavanje i izradu termofasade na jednom dijelu objekta OŠ „Banovići“, a sredstva su prema riječima ministrice Anele Ajšić obezbjeđena u 2022. godini putem Akcionog plana energetske egfikasnosti. Navela je da je općina Banovići prema ministarstvu kandidovala 7 novih projekata u ovoj oblasti.

Općinski načelnik dr. Bego Gutić zahvalio se Vladi TK i resornim ministrima na dosadašnjoj podršci i dobroj suradnji i ovom prilikom posebno istakao da je interes Općine da se konačno završi OŠ „Banovići Selo“. Cilj je da se uz pomoć Vlade osiguraju i sredstva za izgradnju fiskulturne sale za potrebe škole. Naveo je da ulaganje u obrazovanje nije trošak nego isplativa investicija, ono je opća stvar o kojo svi moraju voditi računa imajući u vidu stanje u kome se nalazi. Zato općina Banovići u kontinuitetu već tri godine planira u budžetu određena sredstva za ovu oblast. U prosjeku je to godišnje oko 100 hiljada maraka.