Podrška Općine JZU Dom zdravlja Banovići – najavljene nove aktivnosti na poboljšanju uslova rada zaposlenih i opremanju Ustanove (foto i video)

Općinski načelnik dr. Bego Gutić posjetio je Javnu zdravstvenu ustanovu „Dom zdravlja“ Banovići, gdje je sa direktorom dr. Mehmedom Salkićem razgovarao o trenutnom stanju u Ustanovi, dosadašnjim aktivnostima i planovima za naredni period. Ovom prilikom upriličen je i zajednički obilazak prostorija Doma zdravlja u cilju upoznavanja načelnika sa uslovima rada zaposlenih, novinama u radu, ali i novom opremom nabavljenom u proteklom periodu.

Direktor Salkić upoznao je načelnika Gutića da su u proteklom periodu u Domu zdravlja Banovići uvedene neke nove dijagnostičke procedure dok su postojeće u značajnoj mjeri unaprijeđene, te da je uz pomoć Općine i Vlade TK nabavljena i određena oprema. Zahvaljujući Vladi počeo se koristiti digitalni panel detektor za mamografiju, čime je ne samo skraćeno vrijeme pregleda nego i povećan njihov broj. Uz pomoć Općine obezbijeđen je biomikroskop (špalt-lampa) za potrebe oftalmološke ambulante, koji će se koristiti za dijagnostiku bolesti prednjeg i stražnjeg segmenta oka.

Dalje je naveo da su i u ovoj godini planirane određene nabavke, i to 3 EKG aparata i po mogućnosti 1 sanitetskog vozila, te da se uz materijalno opremanje radi i na stručnom osposobljavanju zaposlenih kako bi Ustanova bila u mogućnosti da pruža sve specijalističke usluge građanima na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Načelnik Gutić izrazio je zadovoljstvo stanjem u Domu zdravlja, te istakao da će općina Banovići nastaviti i dalje podržavati njihov rad, prije svega izdvajanjem određenih finansijskih sredstava za nabavku nove opreme. Ove godine bit će i pokrovitelj „Sportskih susreta medicinskih radnika sjeveroistočne Bosne (Medicinijade)“ u Neumu, čiji je domaćin upravo JZU „Dom zdravlja“ Banovići.