Podrška proljetnoj sjetvi

Na inicijativu Općinskog načelnika, Općinsko vijeće Banovići je kroz rebalans budžeta odobrilo dodatna finansijska sredstva za proljetnu sjetvu na stavci „Subvencije za potporu i promociju obrta poduzetništva i poljoprivrede“ u iznosu 100.000,00 KM.

Zbog proglašenja stanja nesreće uzrokovanog širenjem koronavirusa, 07. aprila 2020. godine Općinski načelnik je objavio prvi javni poziv za podsticaj proljetne sjetve za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Banovići za 2020. godinu. Cilj poziva je ekonomsko jačanje poljoprivrede i intenziviranje postojeće poljoprivredne proizvodnje, te mogućnost zadovoljavanja vlastitih potreba i potreba domaćeg tržišta vlastitim proizvodima u nastaloj situaciji nesreće uzrokovanoj pojavom koronavirusa.

Poziv je podrazumijevao sjetvu na otvorenom prostoru, i to merkatilnog kukuruza na najmanje 3 dunuma i graha na najmanje jednom dunumu zemljišta uz isplatu novčanih podsticaja u iznosu 80 KM po dunumu.

Nakon što je Komisija formirana od strane Općinskog načelnika provjerila i obradila 112 pristiglih prijava na javni poziv, te utvrdila činjenično stanje obilaskom zemljišta aplikanata, izabrano je ukupno 102 korisnika koji zadovoljavaju kriterije javnog poziva i pravilnika za podsticaj proljetne sjetve i obračunata visina novčanih podsticaja za svakog korisnika pojedinačno.

Općinski načelnik je potpisao Odluke o isplati novčanih sredstava. Narednih dana korisnici mogu očekivati isplatu podsticajnih sredstava na svoje bankovne račune.

Listu izabranih korisnika možete pogledati klikom na LINK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *