Podsticaj za registraciju djelatnosti u 2020. godini – Za šest mjeseci registrovano četrnaest djelatnosti

U prvih šest mjeseci na području opštine Banovići registrovano je četrnaest djelatnosti, od čega je dvanaest djelatnosti iz oblasti obrta, ugostiteljstvo i trgovine te dvije registrovane djelatnosti u obliku društva ograničene odgovornosti.

Početnu podršku i pomoć kod registracije djelatnosti osigurala im je lokalna zajednica u vidu finansijskog podsticaja. Po 500 konvertibilnih maraka dodjeljeno je  fizičkim licima koja su registrovala obrtničku, ugostiteljsku ili trgovinsku djelatnost, a po 1.500 KM dodjeljeno je poduzetnicima koji su osnovali preduzeće u obliku društva ograničene odgovornosti.

Ulaganja u poduzetništvo kao temelj lokalne zajednice ima poseban značaj u prvim godinama rada, kada se većina poduzetnika prvi put susreće sa mnogim nepoznanicama u sektoru poduzetništva. Zbog toga je lokalna zajednica u lokalnom budžetu predvidjela sredstva za podsticaj svim fizičkim licima koji se odluče na registracije jedne od predviđenih djelatnosti.

Podrška je dodjeljena na osnovu Javnog poziva za sufinansiranje dijela troškova osnivanja djelatnosti, koji je raspisao općinski načelnik Midhat Husić. Ovaj finansijski podsticaj još uvijek mogu ostvariti sva pravna i fizička lica koja registruju djelatnosti i podnesu zahtjev Službi za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo Općine Banovići najdalje do 14.12. 2020. godine.

Trenutno je aktivan i Javni poziv za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kroz koji će se obezbijediti  finansijska podršku za osnivanje pet najboljih poslovnih ideja. Ovaj Javni poziv ostaje otvoren do 24.07.2020. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *