Podsticajne mjere za proizvođače kornišona

Ekonomsko jačanje domaćinstava kroz uzgoj krastavaca kornišona na otvorenom i zatvorenom prostoru, bila je tema sastanka predstavnika nadležne općinske službe i otkupljivača sa potencijalnim proizvođačima kornišona.

Prezentirani su programi podsticaja kojima se nudi 40 posto podsticaja u vidu sufinansiranja nabavke sistema za navodnjavanje, nabavke kontejnerske sadnice, gnojiva, zaštitnih sredstava, provjere kvaliteta zemljišta i odabira parcele za sadnju, kao i osiguran otkup po unaprijed dogovorenim cijenama.

Dodatni podsticaj za nabavku plastenika, u vidu sufinansiranja u iznosu od 80 posto, imat će svi proizvođači koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom kornišona. Ovo su veći podsticaji za plasteničku proizvodnju u odnosu na proteklu godinu i veoma su poželjni na poljoprivrednom tržištu.

Proizvodnjom krastavaca kornišona u Banovićima se prošle godine bavilo 35 domaćinstava. Samo plasteničkom proizvodnjom, koja je rađena prvi put, bavilo se devet poljoprivrednika.

Izvezeno je preko 80.000 tona kornišona te investirane 34.200 KM za nabavku plastenika.

Podsticajne mjere mogu se ostvariti preko nadležne općinske službe a uslov za ostvarivanje jeste da su registrovani u poljoprivrednom gazdinstvu. Nakon toga, neophodno je potpisivanje ugovora sa otkupljivačem do početka sezona sadnje. Otkupljivač je firma Kornišon Bosnia iz Kalesije, a sredstva su obezbjeđene preko IFAD projekta.

Pored ovih podsticajnih mjera poljoprivredi, lokalna zajednica je uvela podsticaj za proizvodnju mlijeka, a razmatraju se mogućnosti podsticaja za jagodu, malinu, kupinu, višnju, šljivu i jabuku.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Proizvođači-kornišona1.jpg” image_id=”6813″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Proizvođači-kornišona3.jpg” image_id=”6815″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/02/Proizvođači-kornišona4.jpg” image_id=”6816″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *