Podsticajnim mjerama povećana proizvodnja mlijeka – U prošloj godini isplaćeno 39.055 KM

Podsticajna mjera proizvođačima mlijeka od strane lokalne zajednice za 2019. godinu dovela je do povećanja proizvodnje i isporuke mlijeka na godišnjem nivou. Proizvedeno je i isporučeno 390.550 litara mlijeka, što je više nego u 2018. godini, podaci su nadležne općinske službe.

Proizvođači mlijeka povukli su 39.055 KM, što je za 9.055 KM više u odnosu iznos planiran Budžetom 2019. godine, a najveći proizvođač povukao je 1.700 KM.

Na području Tuzlanskog kantona, Općina Banovići je jedina lokalna zajednica koja daje podsticaj za proizvodnju mlijeka. Podsticaj za proizvodnju svježeg mlijeka po litri predatoj otkupljivaču iznosi 0,10 KM, a otkup na području općine Banovići realizuje se u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Milk Land Tuzla i Mliječnom industrijom 99 iz Gradačca.

Proizvedene količine mlijeka odnose se na period do 20. decembra kada je zatvoren četvrti Javni poziv za 2019. godinu. Podsticaj se ostvaruje na osnovu javnog poziva kojim su definisani uslovi i kriteriji dodjele podsticaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *