Podsticajnim mjerama povećana proizvodnja mlijeka u prvih šest mjeseci

Podsticajna mjera proizvođačima mlijeka od strane lokalne zajednice za prvih šest mjeseci tekuće godine realizovana je u iznosu od 23.000 konvertibilnih maraka što je za 50 procenata više u odnosu na plan.

U prvih šest mjeseci registrovani poljoprivredni proizvođači proizveli su i isporučili 230 hiljada litara mlijeka što je za 42 hiljade litara mlijeka više od planiranog u prvih šest mjeseci, podaci su nadležne općinske službe.

Podsjećamo, podsticaj za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka po litri mlijeka predatoj otkupljivaču iznosi 0,10 KM, a otkup na području opštine Banovići realizuje se u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Milk Land Tuzla i Mliječnom industrijom 99 iz Gradačca.

Način i uslovi ostvarivanja podsticaja definisani su Javnim pozivom, a na osnovu ranije usvojenog Pravilnika i Odluke od strane Općinskog vijeća . Podsticaj se dodjeljuje kvartalno na osnovu Javnog poziva  koji je raspisan početkom aprila, a proizvođači kvartalno podnose prijave. Za treći kvartal prijave se podnose do 15. oktobra i za četvrti kvartal do 20. decembra 2019. godine.

U prilogu Spisak lica koja su ostvarila podsticaj na mlijeko iz općinskog budžeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *