Pomoć djelatnostima iz oblasti obrta, ugostiteljstva i trgovine

Općinski načelnik Midhat Husić danas je održao sastanak sa predstavnicima obrtnika, ugostitelja i predstavnika trgovačkih djelatnosti sa područja  opštine Banovići, s ciljem usaglašavanja kriterija za izradu programa pomoći za prevazilaženje negativnih posljedica izazvanih koronavirusom. Dogovoreno je da se sredstva u iznosu od 150 hiljada KM, koja su trenutno na raspolaganju, usmjere za pomoć djelatnostima kojima je bio zabranjen rad u periodu vanrednog stanja.

-„Nastojali smo kroz razgovor i dogovor da dođemo do najboljeg rješenja i pomognemo onima koji su pretrpjeli najveće štete, a uz to da se ispoštuju sva pravila i sredstva raspodjele transparentno”,- kazao je načelnik Husić.

U narednom periodu načelnik Husić će formirati radnu grupu od predstavnika lokalne zajednice i obrtnika sa zadatkom da izrade pravilnik za dodjelu sredstava i usaglase uslove za objavljivanje javnog poziva na osnovu kojeg će se vršiti raspodjela sredstava.

Drugi vidovi pomoći

Ovo je samo još jedan od vidova pomoći lokalne zajednice kojim se nastoji pomoći obrtnicima u prevazilaženju vanrednog stanja. U proteklom periodu, na prijedlog općinskog načelnika Midhata Husića, Općinsko vijeće je usvojilo nekoliko olakšica za pravna i fizička lica koja imaju registrovanu neku djelatnost.

U 2018. godini su  smanjeni  parafiskalni nameti umanjenjem administrativnih taksi, pojednostavljene administrativne procedure prilikom prikupljanja potrebne domunemntacije za registraciju djelatnosti i uvedena praksa izdavanja rješenja za jedan dan, za registraciju djelatnosti obrtnicima i ugostiteljima u osnovnom zanimanju. Praksa pozitivnih promjena nastavljena je i u tekućoj godini kada je po osnovu različitih pogodnosti za pravna, fizička lica i lica koja obavljaju neku djelatnost, oko 870 obveznika oslobođeno različith naknada, a umanjenja je ostvarilo oko 1400 obveznika.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/09/Sastanak-sa-obrtnicima.jpg” image_id=”8480″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/09/Sastanak-sa-obrtnicima-4.jpg” image_id=”8479″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/09/Sastanak-sa-obrtnicima-2.jpg” image_id=”8477″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *